0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Od věci23. 3. 20194 minuty

Melancholie není pro místní

Ti, kteří tady žijí, chtějí slyšet inspirativní
příběhy. (Kamil Kavka)

S odlehlým Jesenickem si lidé spojují přírodu a melancholii, ale místní často vnímají spíš nízké mzdy, nezaměstnanost a nedostatek perspektivy. Kamil Kavka se to rozhodl změnit a založil webovou stránku PositivJe.cz, kde každý den publikuje jednu pozitivní zprávu z regionu. „Chci změnit vnímání Jesenicka hlavně v očích mladé generace, která odtud masově odchází. A přispět k tomu, aby se aspoň část lidí po studiích vracela,“ říká Kavka.

Nebylo by lepší dělat web prostě jen se zprávami z Jesenicka? Proč jen pozitivní?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Protože těch negativních si Jeseničané užijí dosyta v médiích: negativna do sebe absorbují hrozně moc už tím, že se v tomhle regionu pohybují. Rok a dva měsíce, po které web provozuji, mi potvrzují, že je tu obrovský hlad po pozitivních zprávách. Prakticky stejný web jsem proto nedávno spustil i pro sousední Šumpersko.

Jaký byl impulz pro pozitivní zprávy?

Vyrůstal jsem v atmosféře, že Jesenicko je špatné, mrtvé, že se tam člověk nemůže projevit. Hned po vojně jsem odtamtud odešel do Prahy, kde jsem studoval a pracoval jako manažer. Po 15 letech jsem se vrátil a řekl si, že s tím zkusím něco udělat. Prvního ledna 2018 jsem založil facebookový profil PositivJe jako pozitivní Jesenicko. A dal jsem si závazek, že po dobu jednoho roku vydržím publikovat každý den jednu pozitivní zprávu z regionu. Jelikož jsem zjistil, že pro ně existuje publikum, v půlce roku jsem pak vytvořil ještě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc