Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Tanec tří sítí

Nové výzkumy mozku odhalují, jak se rodí kreativita

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Snad každý z nás někdy slyšel příběh o dvou hemisférách, z nichž každá má v lidském mozku odlišnou roli. Zatímco levá polovina je racionální a analytická, ta pravá obstarává intuici, vášně a také kreativní proces, z nějž se rodí převratná umělecká díla a epochální vynálezy. Neurovědci dnes ale považují tohle dělení za překonané. Podle moderních výzkumů je mozek trochu jako schengenský prostor, v němž to sice na obou stranách hranice funguje trochu jinak, ale cesty jsou otevřené a na většině úkolů obě hemisféry velmi komplexně spolupracují.

Tak například zmíněná kreativita. Výzkum publikovaný před dvěma týdny ukázal, že se pravděpodobně rodí z netypické součinnosti tří neuronových sítí rozkročených napříč naším řídícím orgánem. A pokud se závěry studie potvrdí, možná jsme právě objevili způsob, jak rozpoznat budoucí génie ještě před tím, než si zaregistrují první patent.

Více spojů

Tvořivost bývá nejčastěji definována jako schopnost přicházet s novými originálními myšlenkami. Může se projevovat v různých oborech, není totožná s inteligencí, ale dá se celkem přesně změřit pomocí příslušných psychologických testů. A díky rozvoji zobrazovacích metod teď už i lépe chápeme, jak takový proces v lidském mozku vypadá.

Neurovědci postupně zjistili, že komplexní kvality, jako je právě kreativita, nemají v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].