Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Kultura

Mravnost, nebo šikana?

Penis a koule. Dvě slova, která v uplynulém měsíci otřásla Českým rozhlasem. Dvě slova z úryvku románu Alana Hollinghursta, která padla v pořadu Ahoj! aneb Na počátku byla voda! o kulturních dějinách plavání, uvedeném na stanici Vltava v dopoledním vysílacím čase, kdy podle člena Rady ČRo Tomáše Kňourka ohrožovala svým pornografickým obsahem mravní vývoj dětí.

Začalo září, teploty konečně sklouzly pod třicítku a na řadu věcí se tak lze podívat s chladnější hlavou. Děti usedly do školních lavic se zážitky z letních táborů, z pobytů u venkovského příbuzenstva, plné dobrodružství s novými přáteli, s řadou sdílených tajemství.

Možná se občas někde zapomněly – třeba za babiččinou stodolou kuly pikle se sousedovic nevychovaným spratkem, anebo po nich nebylo dlouhé hodiny ani vidu ani slechu, když jak pěničky zíraly do obrazovky tabletu, kterým rodiče na prázdniny vybavili staršího bratrance. Lze doufat, že je seznamoval s mykologickým bohatstvím tuzemských lesů, což se pro nadcházející sezonu rozhodně hodí, stejně tak je ale mohl uchvátit lehce dostupnými fotografiemi z podstatně jiné kategorie.

Každý z nás svou iniciaci do tajů rozdílného vybavení mužů a žen prožíval jinak. Já sama si vzpomínám, že když mně kdysi rdící se rodiče dávali k desátým narozeninám legendární knihu pro dospívající dívky Děvčátka, na slovíčko, měla jsem dojem, že utrpěli ztrátu soudnosti. Neboť slovy klasika – všechno, co jsem v té době potřebovala znát ke společensky úspěšnému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].