Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

K prazákladům bramboračky

64_ODVECI_NZM
Tak jak to ta babička dělávala...

Národní zemědělské muzeum v Praze oslovilo veřejnost a vyhlásilo sbírku zděděných receptů a kuchařek coby základu pro vytvoření národního kulinárního dědictví. „Jde o zaznamenání určité paměti,“ vysvětluje Jitka Sobotková, která projekt v muzeu zaštiťuje.

Tradičních i regionálních kuchařek nebo webů s takovými recepty existuje nepřeberné množství. V čem je projekt Kulinární dědictví českých zemí jiný?

Je pravda, že gastronomie je populární téma a recepty s přívlastkem „původní“, „tradiční“, „domácí“, „staročeské“ jsou v trendu. Mnohé se však jako původní jen tváří. Například přivlastnění si trdelníku coby staročeské pochoutky se během pár let natolik vžilo, že dneska už málokdo ví, že pochází z Maďarska.

Náš projekt se jako jeden z prvních komplexně zaměřuje na „původnost“ z vědeckého hlediska s klasickými výzkumnými postupy, tedy porovnáváním s dobovou literaturou, archivními prameny apod. Cílíme na to, abychom ty opravdu původní recepty bez nánosu nových, řekněme inovativních chutí dokázali definovat, regionálně zařadit a určit dobu vzniku. Zajímáme se o to, zda se jednalo o pokrmy běžné, či sváteční, v jakých společenských vrstvách se připravovaly, jakými obměnami procházely. Proto jsme oslovili i veřejnost s cílem takové recepty a kuchařky sesbírat, nejen abychom obohatili naše sbírky, ale hlavně abychom tyto materiály použili k dalšímu výzkumu.

Není zrovna obvyklé, že muzejní instituce…

I_obalka_R33
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R33
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 356
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte