Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Odstěhovat se do Humpolce

Porevoluční generace podnikatelů investuje do veřejného prostoru: čerstvě v kulturním centru 8smička

Galerie Osmička před otevřením, Humpolec • Autor: Matěj Stránský
Galerie Osmička před otevřením, Humpolec • Autor: Matěj Stránský

Někteří podnikatelé berou výtvarné umění jako dlouhodobou investici. Jiní se jeho nakupováním snaží napravit svou pošramocenou pověst. A další pochopili, že může být katalyzátorem společenského života, který je pro ně ve výsledku větším ziskem než galerie plná cenných obrazů. Poslední příklad platí pro kulturní centrum 8smička, které se tuto středu s podporou místních podnikatelů otevře v Humpolci.

Takových soukromých galerií je u nás čím dál víc. Dorostla totiž první generace podnikatelů, která dospěla už ve svobodných poměrech a neprošla si transformačním traumatem devadesátých let. Jsou to lidé zvyklí spoléhat se jen na své síly, které dokážou přetavit i v něco dlouhodobě smysluplnějšího než vlastní finanční profit. Ti z Humpolce navíc cítí, že by jejich kapitál mohl ve spojení s místními kulturními spolky nastartovat něco, co v Česku dlouhodobě chybí. Komunitní život, jehož aktivity mohou dalece přesáhnout hranice daného území.

Až se rozsvítí zelená

Humpolec leží u dálnice D1 na půli cesty mezi Prahou a Brnem, nebo raději Brnem a Prahou. Každý Čech ví, že se do něj odstěhoval filmový Hliník, ostatně má tu i malý pomníček. Méně známé je, že se tu narodili Ivan Martin Jirous, Jan Zábrana či manželé Jan a Zorka Ságlovi. A úplně se zapomíná na to, že se dnes ospalému městu ještě před sto lety říkalo „český Manchester“. Soukenickou tradici věhlasnou kdysi po celé Evropě tu totiž máloco připomíná. Tedy až na pár opuštěných fabrik, které dávno zkrachovaly.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].