Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

V šeru a bez reklam

Ztišený zvuk, pološero, nečíslovaná sedadla a žádné reklamy. A taky trochu neklidnější obecenstvo, nad jehož pobíháním nebo hlasitými projevy se nikdo nepozastavuje. Takové je Kino v klidu, které startuje tuhle sobotu v pražském Biu Oko. „Chtěli bychom, aby se podobná promítání rozšířila i do jiných měst v Česku,“ říká Draha Kráčmarová, která za projektem kina stojí.

O co v Kině v klidu jde?

Jedná se o promítání běžné filmové produkce pro dětské diváky a dospělé s autismem, ADHD nebo mentálním handicapem. Jít na běžné představení je pro ně složité – ruší, často nevydrží sedět na místě, přílišná hlučnost třeba v multikinech v nich může vzbudit úzkost, stres… Jejich rodiče jsou pak osočováni, že mají nevychované děti, takže do kina se raději vůbec nevypraví, což spirálu izolovanosti těchto rodin dál roztáčí.

V čem je promítání v Kině v klidu jiné než běžné představení?

Kromě toho, že je určeno pro specifického diváka, je to taky promítání specifické: od nižší hladiny zvuku přes pološero a absenci jakékoli reklamy až po možnost sednout si, kam se komu zachce. Personál kina je také na diváka a jeho možné projevy proškolen.

To znamená co?

Jednoduše řečeno, pobíhání či hlasité komentování filmu je dovoleno, nikdo se nad tím nepozastavuje. Pokud se stane, že to dítě přestane bavit nebo má třeba strach z nějaké filmové scény a chce ze sálu odejít, v předsálí je připraven stolek se židlemi, aby nemuselo stát na chodbě.

Podle čeho vybíráte filmy?

Jak jsem říkala, jde o běžnou produkci. Tím, že promítání je koncipováno hlavně pro rodiny s dětmi, vycházíme z této cílové skupiny a vybíráme hlavně rodinné filmy, pohádky. Takže tuto sobotu startujeme s Planetou Česko, na další promítání v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].