Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Branibor na Hradě

Český prezident v projevu cíleně zamířil na média, která nemá pod kontrolou

Prezidentský slib
Prezidentský slib
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu označil za největší hrozby pro společnost pravicové extremisty, Zdeňka Bakalu (majitele společnosti Economia, která vydává Respekt) a novináře. Ve své řeči zmínil i náš týdeník, a to v souvislosti s tím, že se prý pokoušíme „manipulovat českou veřejností“, poučujeme ji, „jak se má chovat“. Přitom si podle Zemana média vlastněná Zdeňkem Bakalou nezaslouží „úctu“ a lidé by je neměli „brát vážně“. Ještě dodal, že stejně jako Hospodářským novinám, Aktuálně.cz a Respektu by lidé neměli věřit ani veřejnoprávní České televizi.

Bylo by chybou reagovat na taková slova s tím, že se tu prostě projevuje Zemanova odvěká nechuť k novinářům. Český prezident totiž cíleně zamířil na média, která nemá pod kontrolou. Proto padla také ona zmínka, že by je veřejnost neměla brát vážně. Vytváří si tak potřebné alibi pro chvíle, kdy zmiňované redakce přinášejí zásadní informace o chování jeho samého, případně jeho nejbližšího okolí. Američané mají pro takový postup termín: „kill the messenger“, tedy že když už nejde zabránit zveřejnění nepříjemné informace, je třeba aspoň zpochybnit nositele této informace.

Zeman označuje Respekt za nepřítele už více než dvacet let. O jeho zkorumpované vládě (1998–2002) jsme přinesli tolik zásadních odhalení, že nás chtěl se svými ministry žalovat o desítky milionů korun, aby, jak Zeman doslova řekl, „Respekt konečně zanikl“. Nepovedlo se mu to, případ se ani nedostal k soudu. Mimochodem, tehdy Zdeněk Bakala Respekt nevlastnil.

Skutečnost, že Miloš Zeman využil k útoku na nezávislá média celostátně sledovaný a slavnostní aurou obklopený inaugurační projev, naznačuje, že má do budoucna politické plány a chce dopředu co nejvíc torpédovat důvěryhodnost svých kritiků. Co se nás týče, zastrašování současnému prezidentovi samozřejmě nevyjde. Budeme i nadále přinášet informace, které jsou důležité. To je závazek. Moc děkujeme za nebývalou podporu, která od vás do redakce v této souvislosti přichází. Velmi si jí vážíme.

Miloš Zeman během proslovu už poněkolikáté zmínil citát z opery Braniboři v Čechách. Také mu nabídneme jeden z téže opery:

Ba, ani tisíce cizáků
té zemi české tolik neškodí,
co jeden padouch takový,
jemuž zem tato vlastí sluje
a který každým krokem svým
ji zašlapává a zrazuje.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2018 pod titulkem Branibor na Hradě