Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kde na to vzít?

Andrej Babiš opět vylepšuje rozpočet z rezerv na horší časy

Štědrá rozpočtová politika, která se rozběhla loni před volbami ve formě navyšování platů, důchodů a dávek, pokračuje i letos.

Provizorní Babišova vláda minulý týden schválila hned dvě nákladné změny v důchodech a daních, jejichž dopad sama vyčíslila na 36,5 miliardy ročně. Pro představu – celá suma je skoro třikrát větší než roční příděl peněz pro ministerstvo kultury. Kde chce Babiš peníze vzít? Otázka, která se v minulých letech vyřešila sama růstem ekonomiky a daňových příjmů, se nyní vrací s větší intenzitou. Ekonomika již nemá moc kam zrychlovat a účetní triky, jak rozpočet vylepšit, už Babiš vesměs vystřílel. Státní kasa sice momentálně díky rozjeté ekonomice a sérii šikovných opatření vykazuje nejlepší čísla za 20 let, dlouho to však nevydrží.

Důchody podle dnešních pravidel rostou v lednu o inflaci plus aspoň o polovinu růstu mezd. Pro příští rok by to vycházelo zhruba na pět až šest procent, vláda ale slibuje devět procent. Důchody tak v průměru vzrostou o 918 korun. Zvláštní bonus tisíc korun mají dostat penzisté starší 85 let, aby se zmírnila dlouhodobá nerovnost znevýhodňující občany s minimem odpracovaných let po roce 1989.

V daňové novele se chystá zrušení takzvané superhrubé mzdy. Z té se dnes platí daň 15 procent, což by vycházelo na 20,1 procenta mzdy hrubé. Tato sazba však podle návrhu půjde dolů na 19 procent. Zaměstnanci by tedy měli ušetřit 1,1 procenta, což sice nevypadá jako nic závratného, ale v celostátním měřítku jde o 22 miliard ročně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].