Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Haló, Sofie

Odejít z Bulharska nebude pro ČEZ tak snadné

Největší zahraniční dobrodružství firmy ČEZ dospělo po 13 letech do dramatického finále.

Šéfové podniku našli kupce pro svou bulharskou dceru, která spravuje distribuční síť v Sofii a v třetině státu. Podivný obchod ale v Bulharsku pobouřil celou politickou reprezentaci. Po nátlaku opozice se proti postavil premiér Bojko Borisov, který s ČEZ bojuje dlouhodobě. Nelíbí se mu, že síť má převzít neprůhledná firma Inercom, která dosud v zemi provozovala jen čtyři solární elektrárny a stojí za ní neznámí vlastníci, ruské banky a firmy z daňových rájů. Borisov chce obchod prověřit, ve hře je i převzetí firmy státem.

ČEZ si vybral ze tří zájemců podle nejvyšší ceny, zatím má podepsanou smlouvu, ale zaplaceno ještě ne. Přijmout peníze z pochybných zdrojů může být pro polostátní firmu velký problém – to řešili i zástupci státu v dozorčí radě. Obchod nakonec schválili, po bulharských protestech se však do věci vložil Andrej Babiš – notorický kritik dění v ČEZ, podle něhož by šéfové firmy měli vysvětlit, proč jsou s transakcí takové problémy.

Babišovi se kauza může hodit. Už loni se snažil ředitele ČEZ Daniela Beneše zbavit. Ten má dobré vztahy s Milošem Zemanem a toho Babiš nemůže příliš provokovat, dokud nemá plnohodnotnou vládu. Bulhaři ale nyní chtějí zásah i od českého prezidenta.

Není jasné, zda mezinárodní aféra Beneše nějak zasáhne. Vedení ČEZ se hájí, že přijalo nejvyšší nabídku a že prověrka firmy Inercom dopadla uspokojivě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].