Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Bacha, EU chce anektovat Severní Irsko

Brexit ohrožují problémy, o kterých se před referendem nemluvilo

Irskou republiku propojuje se Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, více než tři sta různých silnic a cest. Hranice je každoročně podle odhadů úřadů překročena více než sto deset milionkrát, většinou si toho ale nikdo nevšímá, protože je zcela neviditelná. Mírové soužití na irském ostrově stojí od vyhlášení příměří v devadesátých letech 20. století právě na tom, že obě části ostrova jsou sice součástí různých států, ale zároveň také Evropské unie. Předěl, jenž dříve vyvolával krveprolití, šibalsky vlastně je a zároveň není. To se však může rychle změnit.

Některé Brity minulý týden značně rozlítil vyjednavač Evropské unie Michel Barnier, když představil bruselský návrh dohody o odchodu Británie z EU. Celý zmíněný ostrov by podle něj měl nadále podléhat celním pravidlům EU. V praxi by to znamenalo, že Irsko i Severní Irsko sice zůstanou nadále bez hranic, zároveň ale vznikne nový předěl mezi prostorem fungujícím podle pravidel EU a nově odtrženým Spojeným královstvím. Povede Irským mořem a oddělí Londýn od Dublinu.

Londýnští politici teď vzrušeně mluví o pokusu anektovat Severní Irsko Evropskou unií či o ohrožení ústavních pořádků své země. To se dá jistě pochopit, háček je ale v tom, že pokud chtějí odejít z celní unie, pevná hranice s EU někde vzniknout musí a že oni sami nemají lepší návrh, jak situaci vyřešit.

Londýnská vláda je totiž v obtížně řešitelné situaci. Chce ctít výsledky referenda o odchodu z EU a vykládá si je tak, že nově…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].