Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zdravý životní styl není náš hlavní cíl

Respekt 8/2017

V rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou mě velmi překvapila formulace jedné z otázek položená panem redaktorem Markem Švehlou. Jedná se konkrétně o otázku: „Prezident Miloš Zeman zcela otevřeně podporuje úplně jinou stranu, než je vaše, a svoji domovskou stranu Zemanovce otevřeně vyzývá ke koalici s nahnědlým radikálem Okamurou…“

Myslíte, že použité slovní spojení „nahnědlý radikál“ je namístě? Připadá mi to poněkud přestřelené. Se slovem radikál bych i souhlasil, ale slovo „nahnědlý“ je podle mého za hranicí.

Antonín Kohut

Respekt / Despekt

Respekt 8/2017

V rubrice Despekt píšete, že ČD zaplatily za vymazání cizích vlaků z datových podkladů pro jízdní řády více než milion korun. Jestliže je to pravda, zasloužilo by si to podrobnější průzkum. Pokud podklady pro jízdní řády mají podobu smysluplně navržené elektronické databáze – a tu mít musí, jinak by nemohly fungovat služby vyhledání spojů jako například IDOS –, pak by vymazání spojů několika konkurenčních společností měla být práce pohybující se v řádu maximálně hodin. Kromě toho, že národní dopravce vydává veřejné prostředky zcela neúčelným způsobem, vzbuzuje uvedená informace podezření, že zde někdo inkasoval vysoké částky za poměrně snadnou práci.

Filip Valoušek

Svět podle Čunka

Respekt 8/2017

Senátor, hejtman a starosta v jedné osobě Jiří Čunek v posledním čísle Respektu tvrdí, že „začne-li stát s převýchovou rozmazlených synů, ti už si pak vychovají své ženy“. Můžu jej i čtenáře ujistit, že určitá „výchova“ již probíhá. Podle některých průzkumů zažila domácí násilí až polovina žen v České republice. Podle jiného průzkumu až desetina žen byla znásilněna, přičemž dvě třetiny znásilnění se odehrály doma. Přitom si až polovina českých mužů myslí, že si za znásilnění může žena sama.

Jazyk, který používá Jiří Čunek, posiluje přehlížení a zlehčování nezákonností, které se dějí za dveřmi řady domácností. Podle mě je Jiří Čunek minimálně nevychovaný. Jinak by věděl, že některé výroky a názory do středoevropské společnosti 21. století nepatří.

Petra Kolínská, náměstkyně pražské primátorky

Jak zkrotit zlobivé děti

Respekt 7/2017

Možná mi něco uniklo, ale připadá mi, že článek vlastně vůbec nenabízí žádné řešení a rady, takže velmi poutavý a slibný titulek nenaplnil – nějakého vyústění jsme se nedočkali.

Proč se paní Čápová trochu víc o problematiku nezajímala z pohledu odborníků? Čtenář se například nedozví, že by se „zlobivým dětem“ dalo předcházet už v prvním roce života, že existuje řada faktorů, které lze včas podchytit – zda dítě lezlo, jaký byl jeho psychomotorický vývoj v prvním roce, zda rodiče s miminkem správně manipulují, jestli je včas podchyceno, že dítě má správně inhibované primární reflexy, že dítě prošlo testováním smyslové zralosti v předškolním věku… Vědí rodiče, že mohou dětem nabídnout místo medikace fyzická cvičení stimulující propojení nervových drah? Vědí, že by měli děti správně stravovat, protože éčka, ale i lepek a bílý cukr ADHD podněcují?

Mgr. Petra Poláková

OMLUVA

Několik čtenářů nám napsalo, že Respekt 8/2017 velmi nepříjemně zapáchal. Zde je vysvětlení tiskárny, jež slíbila, že se již něco podobného nebude opakovat.

„V žádném případě se nejedná o nic nebezpečného ani škodlivého. Dle zatuchlého zápachu hraje hlavní roli voda. Přezkoumali jsme stejný zbytek identického papíru, který zápach nevykazuje, stejně tak složky z tisku i použitý silikon je v pořádku. Zápach byl zjištěn u ušitých vazeb, které disponují dodanou obálkou z kooperace.

Je dost pravděpodobné, že zápach je způsoben provedením povrchové úpravy nekvalitním nebo zbytkovým lakem. Kooperant byl informován a vyzván k okamžité nápravě.“

Za tiskárnu Europrint Zuzana Skarnitzlová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].