Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský

Prezident Miloš Zeman jmenoval minulou středu předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Jeho vládu chce jmenovat tento týden ve středu 13. prosince. Babiš avizoval, že se žádostí o důvěru vládě se na sněmovnu obrátí během ledna. Ochotu tolerovat jeho menšinovou vládu dali zatím najevo pouze komunisté, ostatní strany to odmítají.

Česko

Vlakové neštěstí bez trestu

Novojičínský soud ve čtvrtek zprostil viny všech deset lidí, kteří byli obžalovaní z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce. V roce 2008 tu během stavebních prací vlak narazil do silničního mostu, který spadl na trať, zemřelo 8 lidí a 95 bylo zraněno, někteří mají trvalé následky. Soudce zdůvodnil osvobozující rozsudek tím, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že by na tom nesli vinu právě obvinění. Státní zástupce se hned odvolal.

Česko

Protikuřácký zákon zůstává

Petici proti protikuřáckému zákonu podepsalo 23 000 lidí a zabývali se jí senátoři. Signatáři mimo jiné chtěli, aby bylo možné obnovit v restauracích kuřácké prostory nebo aby provozovatelé malých barů, pivnic či hospůdek mohli sami rozhodnout, zda ve svém podniku kouření povolí. Senátoři po několikahodinové debatě nakonec signatářům nevyhověli.

Slovenský premiér Robert Fico odmítl spekulace, že by se v roce 2019 ucházel o prezidentskou funkci. Kandidoval už v roce 2014, ale tehdy ho porazil Andrej Kiska.

„Vyhlašuji na zdraví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].