Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nezdaněný Babiš

Ministr financí radí, že daňové triky a díry v zákonech se mají využívat

Chvilku to vypadalo napínavě. Andrej Babiš prozradil v posledních dvou týdnech pár nových zajímavých čísel o svých osobních příjmech. Informace dávkoval tak nešikovně, že se do vysvětlování lehce zamotal a kus příběhu bylo chvílemi potřeba domýšlet za něj.

Kdo by ale čekal, že se ministr financí sám střelí do nohy a v přímém přenosu přizná krácení daní, bude tentokrát zklamán. Opět jsme si připomněli to, co mnozí možná přehlédli: že Babiš má svoje osobní finance ošetřené kouzelným deštníkem, díky kterému inkasuje ročně desítky milionů bez daně z příjmu. Zní to neuvěřitelně a těžko se to vysvětluje, zvlášť v době zavádění on-line státního dohledu nad každou účtenkou v hospodě, nicméně legální to je.

Pro rekapitulaci: Babiš se po Novém roce ve dvou novinových rozhovorech rozpovídal o anonymním trestním oznámení, podle něhož měl krátit daně při vytahování peněz ze svého Agrofertu. Jde o podnět týkající se staršího případu, o kterém jsme už jednou psali (Respekt 29/2015), ale který mezitím zapadl a je dobré si jej znovu připomenout.

Agrofert před koncem roku 2012, těsně před změnou zákona odstraňující tuto možnost, vydal takzvané korunové dluhopisy, jež kvůli nedomyšlené legislativě (paradoxně z pera Miroslava Kalouska) dávaly majitelům firem výhodnou možnost k daňové úspoře. Daňový trik fungoval jednoduše: podnikatel od svojí vlastní firmy dluhopisy koupil (půjčil jí) a začal inkasovat úrok, který je kvůli díře v zákoně osvobozen od daně. Předtím ani potom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].