Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Boj o vítr

Co je víc – čistá energie z větru, anebo čisté kopce bez větrníků? Miliardář Křetínský válčí o největší větrný park v zemi a zatím prohrává.

Ptáci, nebo větrníky?
(Pláně u Moldavy, kde měl vyrůst větrný park EPH) • Autor: Matěj Stránský
Ptáci, nebo větrníky? (Pláně u Moldavy, kde měl vyrůst větrný park EPH) • Autor: Matěj Stránský

O vítr tady na pláních Krušných hor není nouze. Mrazivý mlžný opar se míchá s rozfoukaným sněhem a jen sem tam z bílé hmoty vykoukne ojíněný strom. Kdysi tvořily alej kolem cesty, dnes z nich zbylo už jen pár samotářů vzdorujících zimní fujavici na vlastní pěst.

Zmrzlý prst neposlouchá, cvaknout fotku v minus patnácti není jen tak. Zrzavá liška, která se zničehonic objeví v dálce na sněhu, mezitím uteče.

Ještě po válce tu kolem bylo několik vesnic, ale dnes jsou Pastviny nad Moldavou opuštěným místem na konci světa, kam kromě zvířat zavítají leda turisté nebo fanoušci snowkitingu. Barevní draci je táhnou ve větru na lyžích nebo na snowboardu, opuštěná větrná pláň je pro ně hit. Vítr sem před lety přilákal i největšího českého podnikatele v energetice Daniela Křetínského, který by nad Moldavou rád postavil nejvýkonnější větrnou elektrárnu v zemi. Miliardový projekt se ovšem nečekaně zasekl kvůli ochraně přírody a odporu místních obyvatel.

Tady chcíp pes

Když to jde dobře, Ivana Ježková je z Prahy na Moldavě za hodinu. Chalupu v horách kupovala před devíti lety od přítelkyně moldavského starosty a v první chvíli vše vypadalo idylicky. „Říkali nám – tady chcíp pes, tady se ničeho bát nemusíte,“ vzpomíná chalupářka, která v Praze pracuje jako účetní v mateřské školce.

Do územních plánů nahlédla až ve chvíli, kdy se na protější stráni začal oplocovat pozemek. Se zděšením zjistila, že v okolí se chystají hned tři solární…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].