Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Pomalá, jistá revoluce

Elektromobilům se daří každým rokem lépe

Nová éra začíná, už zase. (Elon Musk předvádí nové modely Tesly) • Autor: Profimedia, Polaris
Nová éra začíná, už zase. (Elon Musk předvádí nové modely Tesly) • Autor: Profimedia, Polaris

Tesla, firma vizionáře a podnikatele Elona Muska, představila v minulém týdnu své dva nové modely elektrických aut – nákladní vůz a sportovní kupé. Kalifornská automobilka je celosvětovou tváří aut bez spalovacích motorů a grandiózní show měla ukázat, že po limuzínách a autech střední třídy elektroauta definitivně vstupují na nová území a k novým zákazníkům – k těm, kteří potřebují přepravovat zboží, a k těm, kteří rádi jezdí hodně rychle.

Tesla je ikona, a proto se stejné pozornosti dostalo i záporům: obě nová auta se začnou vyrábět nejdříve za dva roky (firma už na ně ale přijímá závazné rezervace), výrobu současných modelů Tesla nestíhá a na rozšíření výrobních linek horko těžko shání hotové peníze. Pro celý průmysl s auty na baterie to jsou ale jen problémy jedné – jakkoli slavné a obdivované – firmy. Její dokonale designovaná auta tvoří jen malou část elektroaut, která jezdí po světových silnicích. Daleko podstatnější jsou menší a skromnější vozidla tradičních automobilek a asijských firem vyrábějících výhradně elektroauta. Těm se daří každým rokem lépe, navzdory obavě z experimentování, která elektroauta stále obestírá, a otázce, zda jsou auta s elektrickým pohonem skutečně tak ekologická a k planetě šetrná, jak jejich výrobci říkají.

Trochu plánujte…

Česká republika není pro elektroauta a hlavně jejich řidiče zatím žádný ráj. Podle portálu Evmapa.cz jsou tu necelé dvě stovky veřejných nabíjecích stanic, které jsou sice rozprostřené po celé zemi, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].