Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Wangovi vs. svět

Jade Changová

Jade Changová: Wangovi vs. svět
Jade Changová: Wangovi vs. svět

Když loni za oceánem debutovala Jade Chang, porušila snad každé pravidlo amerického přistěhovaleckého příběhu i čínské rodinné ságy. Její román Wangovi vs. svět není o lidech, kteří nezapadli a touží být jako bílí, otec Wang nechce, aby jeho děti měly disciplínu, a ony nejsou neoblíbení šprti: jedna dcera je konceptuální umělkyně, druhá žije v zajetí outfitů a blogů, syn by se rád stal komikem. To všechno je ovšem možné pouze proto, že mají peníze: Wang před lety pochopil, že „líčidla, to byla Amerika“, a jako selfmademan z ničeho vybudoval kosmetické impérium. Ale když pak o ně během recese roku 2008 přijdou, vydají se ve zdařilé parodii na road trip obstarožním automobilem na východ, poháněni vidinou půdy předků.

Autorka před finanční krizí pracovala pro luxusní časopis, který bohatým radil, jak utrácet. Ví, jakou roli mají v americké kultuře peníze a kolik se toho dá kvůli nim přehlížet: což okusí i Wangovi, když už je po nehodě na dálnici nechrání a jejich původ je tak pro ně najednou nečekaně zřejmý. Nikdy se ale nevzdají přesvědčení, že jim ti „kajícní nýmandi, kteří si myslí, že jedna vzpoura s namočeným čajem z nich udělá národ“ nemají co radit. Jim, Číňanům, přece patří svět, a ten slavný americký sen má přece každá země – což je výtečně doloženo na konci jejich cesty v Pekingu, kde vedle sebe stojí lexus a vůl.

Román se opírá o krátké kapitoly, v nichž se rychle střídají místa i úhly pohledu, o živé dialogy kořeněné čínskými výrazy přepsanými do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].