64A_varianta_archiv autora
Ty větší na gril nebo orestovat, menší do rizota, salátů a omáček.

Češi jsou národem houbařů, s oblibou vyrážejí s košíkem do lesa. Proč šiitake vůbec pěstovat?

Jakub Dvořák: My na houby chodíme do stanu v Káraném u Prahy. A důvod, proč tady šiitake pěstujeme, je jednoduchý: je to superpotravina, čerstvá a „vyrobená“ ze dřeva. Navíc s pozitivními účinky na zdraví, podporuje dlouhověkost – jak ostatně napovídá už český název houževnatec – a hlavně imunitu.

Dalibor Sýkorovský: Houby jsou odvětvím, které se bude v zemědělství v dalších deseti letech rozvíjet, protože je lze „ovládat“, tedy pěstovat a produkovat.

Jaká je chuť šiitake?

Dalibor: Má komplexní nutriční složení a je bohatá na vitaminy D, B a lentinan. Příprava se doporučuje co nejjednodušší, pak vynikne její masová textura; přirovnání ke svíčkové nebo steaku není vůbec přehnané. Tudíž můžeme postupovat podobně, kloboučky jen lehce tři minuty orestovat na másle, na závěr posolit. Tak vynikne její výrazná chuť označovaná slovem umami, v překladu silná či příjemná chuť nebo častěji taky „pátá chuť“ – po slané, sladké, kyselé a hořké.

Jakub: Chutí umami, danou polysacharidem lentinanem, se může pochlubit velmi omezený počet potravin či surovin, nicméně téměř každý člověk ji zná – poprvé se s ní setká už v mateřském mléce, ve kterém je obsažena.

Na počátku je tedy dřevo, ne umělý substrát…

I_obalka_R46
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R46
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 384

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte