Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Sdíleli jsme drajv pana Babiše

S Martinem Stropnickým o budoucí vládě, vyšetřování Čapího hnízda a o tom, jaké to je sedět na sopce

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Kandidoval jste za ANO do druhého volebního období. Co vás přesvědčilo jít do toho znovu?

Určitý tah na bránu, drajv, který má v sobě pan Babiš a který jsme jako ministři sdíleli.

Drajv Andreje Babiše je nezpochybnitelný, ale je otázka, kam míří, k jakým hodnotám.

Jeho ústřední nebo jedno z ústředních témat je efektivní fungující stát. Vezměte si Česko – relativně bohatý stát, který není v nějakém kolapsu nebo krizi. Jsou okresy, které jsou chudé, ale ty jsou ve výrazné menšině. Nicméně když to srovnáme s řadou evropských zemí, tak tento stát dlouhodobě nakládá se svým majetkem neefektivně. Naše ambice byla, aby se peníze neztrácely. Aby peníze, které stát vybere, byly někde vidět. Třeba jako v Dánsku, kde peníze vybrané státem lidé vidí všude kolem sebe. Protože vidí krásný Opera House, postavený na pylonech na moři, vidí krásné kavárny, muzea a galerie.

Co nového vidíte za ty čtyři roky, co jste vládli? Například v Praze, v Brně nebo v Ostravě?

V Malešicích je krásný park, o kterém jsem vůbec neměl tušení, kde je prostě takový areál pro děti, je tam takový malý waterland, kde můžete joggovat, jezdit na kole, je tam čisto, chodí tam maminky s kočárky… Tak třeba tohle. Nebo Ladronku mám hrozně rád.

To je přece regionální záležitost. Kde je efektivita státu?

Jde o fungující stát, kde platit daně je občanská samozřejmost, a nikoli naše jakási vychytralost. Z těch daní se pak platí vzdělání, podpora výzkumu, hi-tech. Efektivní zdravotnictví. Efektivní bezpečnost. Nemůžu ukázat konkrétní výsledky, jde o dlouhodobý proces, ke kterému jsme v minulém období nakročili. Stát se kdysi, za časů opoziční smlouvy Miloše Zemana a Václava Klause, stal pro mnoho politiků dojítkem pro nejrůznější, ale velmi početné a do všech sektorů zacházející klientelistické skupinky, které se toho dojení zoufale nechtějí pustit. A to je taky jedna z příčin, proč stát není efektivní.

Počkáme na OLAF

Andrej Babiš se pokouší dát dohromady vládu, ale zároveň je obviněn ze závažného zločinu, tedy momentálně není obviněný, protože se na něj znovu vztahuje imunita. Měl by člověk s takovým podezřením sestavovat vládu?

Dostali jsme půl druhého milionu hlasů, takže je tady půl druhého milionu lidí, kteří říkají: „My ho chceme stejně, protože pro nás je důležitější ten jeho drajv…“

Občané však nehlasovali o tom, zda je Babiš vinný, nebo ne. Ptali jsme se na váš osobní názor, zda by obviněný člověk měl skládat vládu, nebo ne, ať už Andrej Babiš nebo kdokoli jiný.

Tohle je situace, kdy vlastně můžete anonymním trestním oznámením dostat do maléru kohokoli, teď myslím obecně. Tím se ale opravdu nedají vyřizovat účty. Musíte pak věřit, že justiční řetězec od policie přes státní zástupce až po soud je čistý jako sklíčko.

Takže vy nevěříte, že trestní řízení proti Andreji Babišovi a dalším deseti lidem je vedeno férově?

Jsem si vědom toho, že jako ministr nemůžu zpochybňovat justiční systém. Ale že bychom v minulosti nikdy nezaznamenali velké podivnosti ve vyšetřování případů, jejich manipulaci… Já si prostě nejsem jistý některými konkrétními lidmi, kteří se na vyšetřování případu podílejí. Pořád si myslím, že to stíhání se někomu hodí. Takže pro mě bude podstatné, až dostaneme výsledek vyšetřování z evropského vyšetřovacího týmu pro zneužívání evropských peněz OLAF, to bude zásadní, protože OLAF vyšetřování Čapího hnízda vede bez ohledu na politickou situaci v Česku. OLAF se mi zdá důležitý, výsledek mají dodat v řádu týdnů, to jsem slyšel z Bruselu.

OLAF nicméně nebude mít vliv na tuzemské vyšetřování. Budete hlasovat pro vydání svého stranického šéfa?

Ještě jsme o tom jako hnutí nejednali. Pro mě to je politické gesto. Mám názor, ale teď o tom budeme jednat v poslaneckém klubu a nechci jej dopředu veřejně deklarovat. To neznamená, že zpochybňuju české právní a státní autority, ale jsou to evropské peníze a je pochopitelné, že evropský dozorující orgán by na tom měl mít ten nejvlastnější a nestranný zájem.

Babiš by tedy měl podle vás sestavit vládu.

Ano a nebude to lehké. Protože všichni z případných možných partnerů řekli mnohokrát „ne“ v předvolebním souboji a to je teď zavazuje. Ale to ještě neznamená, že třeba nebudou říkat časem něco jiného. Včera mě docela zaujalo, že druhá nejsilnější strana ODS, co má jedenáct procent nebo kolik oproti našim skoro třiceti, tak tahle strana chce předsedu Poslanecké sněmovny. Mám pocit, že někteří přeceňují ta svá dílčí vítězství.

Pokud byste ovšem chtěli, aby s vámi do té vlády šli, tak jim přece musíte něco nabídnout.

Já vím, ale to jsou trošku divoké hry. A je pravda, co říkal pan předseda Babiš. S námi se sociální demokracie před čtyřmi lety moc nebabrala. Měli předsedu Senátu a s dvaceti procenty si prosadili předsedu Poslanecké sněmovny i premiéra. Takže to není tak automatické, jako že někdo, kdo má dvacet devět dá tomu, kdo má jedenáct, předsedu sněmovny a tím pádem důležitou figuru ve třetím pokusu o složení vlády.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].