Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Proč je Babiš bohatší

Hospodská debata dva týdny před volbami, na programu je logicky Andrej Babiš. Argumentů proti němu padá celá řada, třeba ten, že Babiš je prý po čtyřech letech v politice dvakrát bohatší, což přece není normální.

V tu chvíli jsem to nechal být, ale měl jsem se ozvat. Ne že bych chtěl někomu volbu proti ANO rozmlouvat, ale ta stížnost na zázračné zbohatnutí zaznívá často a bohužel zkomoleně. Sám jsem ta čísla čtyři roky počítal a rozumět jim tak, že si Babiš nahrabal v politice, je nepatřičná zkratka.

Každý rok na jaře vychází v americkém Forbesu žebříček nejbohatších lidí světa, na podzim pak žebříček nejbohatších Američanů. Český Forbes analogicky vydává žebříček nejbohatších Čechů. Poslední je ze začátku října, Babiš je v něm jako obvykle dvojka s majetkem 88 miliard korun.

Jak se takové číslo počítá? Taky mi to vrtalo hlavou – i proto jsem se přidal, když český Forbes před šesti lety startoval. V globálním žebříčku už Babiš byl, ovšem jen s bídnou 1,1 miliardy dolarů. Z New Yorku na něj přišla útlá složka plus vzorečky, manuály a čísla, ze kterých ale plynula jedna podstatná věc: Babiš byl pro americké počtáře jedním z mnoha drobných lidí odkudsi z východní Evropy, položka číslo 1057 na seznamu čítajícím 1210 lidí. Navíc se o podnikání nebavil, na otázky z New Yorku neodpovídal.

Co jako novinář z New Yorku uděláte? Víte z oficiálních zdrojů, že je tu velká firma Agrofert, a víte, komu patří. Ale postupujete opatrně, oficiální čísla „dělíte dvěma“, držíte se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].