Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Babišovo dilema

Jak pokračuje sestavování vládního kabinetu

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Přestože Andrej Babiš s přehledem vyhrál volby a jeho hnutí se v nové sněmovně stane jedinou politickou silou schopnou sestavit vládu, chybí mu zatím to zásadní: koaliční spojenec, který by s ním chtěl do vládních křesel zasednout. Na druhou stranu je ale jisté, že ani bez hnutí ANO žádná vláda nevznikne.

Nejdříve sněmovna

Hned po vyhlášení výsledků voleb rozeslal šéf hnutí ANO všem lídrům politických stran esemesku zvoucí je k povolebnímu vyjednávání. A celý minulý týden se pak vyjednávací tým hnutí ANO – Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál, Richard Brabec a Radek Vondráček – se zástupci sněmovních partají scházel. Hmatatelné výsledky to zatím nepřineslo, podle účastníků šlo spíše o seznamovací schůzky a řeč se točila víc kolem fungování sněmovny než nové vlády – ani v jedné oblasti však prý hnutí ANO nepřišlo s téměř žádnou konkrétní představou budoucího uspořádání. „Zodpovídat jakékoli otázky je předčasné. Hnutí ANO během našeho jednání nemělo ani představu o tom, jak mají být složeny poslanecké výbory,“ komentoval situaci na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Přesto už teď na začátku vyjednávání lze určit některé požadavky, které jsou pro hnutí ANO klíčové.

Ve své předvolební propagační knize O čem sním, když náhodou spím Andrej Babiš zmiňuje, že jednou z jeho priorit je změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Podle účastníků jednání se právě tenhle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].