0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda28. 10. 20178 minut

Babišovo dilema

Jak pokračuje sestavování vládního kabinetu

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Přestože Andrej Babiš s přehledem vyhrál volby a jeho hnutí se v nové sněmovně stane jedinou politickou silou schopnou sestavit vládu, chybí mu zatím to zásadní: koaliční spojenec, který by s ním chtěl do vládních křesel zasednout. Na druhou stranu je ale jisté, že ani bez hnutí ANO žádná vláda nevznikne.

Nejdříve sněmovna

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Hned po vyhlášení výsledků voleb rozeslal šéf hnutí ANO všem lídrům politických stran esemesku zvoucí je k povolebnímu vyjednávání. A celý minulý týden se pak vyjednávací tým hnutí ANO – Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál, Richard Brabec a Radek Vondráček – se zástupci sněmovních partají scházel. Hmatatelné výsledky to zatím nepřineslo, podle účastníků šlo spíše o seznamovací schůzky a řeč se točila víc kolem fungování sněmovny než nové vlády – ani v jedné oblasti však prý hnutí ANO nepřišlo s téměř žádnou konkrétní představou budoucího uspořádání. „Zodpovídat jakékoli otázky je předčasné. Hnutí ANO během našeho jednání nemělo ani představu o tom, jak mají být složeny poslanecké výbory,“ komentoval situaci na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Přesto už teď na začátku vyjednávání lze určit některé požadavky, které jsou pro hnutí ANO klíčové.

Ve své předvolební propagační knize O čem sním, když náhodou spím Andrej Babiš zmiňuje, že jednou z jeho priorit je změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Podle účastníků jednání se právě tenhle…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc