Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Babišova hádanka

Chystaný vládní projekt ANO není úřednická vláda. Není ani odborná, je výsostně politická

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nemám ministra školství, dejte mi jméno, já ho potřebuji,“ řekl minulý týden Andrej Babiš překvapeným zástupcům podnikatelské a univerzitní sféry, se kterou se setkal na dlouho plánovaném jednání. Prý chystá vládu odborníků a chce tam mít skvělá jména. Někteří se do hledání ideálního ministra opravdu hned pustili. Nabídky na jiné posty dostala řada úctyhodných lidí. Zní to dobře, ale nadšením je třeba šetřit pro jinou příležitost.

Za Zemanem

Menší demokratické strany – ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – zatím postupují příkladně. Babišovi zopakovaly, že nelze uvažovat o koaliční spolupráci, pokud by v jejím čele stál muž stíhaný policií. To je důvod logický a obecně srozumitelný, protože takovou ostudu si Česko nezaslouží. Babiš může problém vyřešit snadno, prostě nebýt premiérem. To však odmítá, takže nyní ani nemá cenu řešit otázku, za jakých okolností by některé z menších stran měly uvažovat o koalici s ANO.

Andrej Babiš se zřejmě domnívá, že našel řešení, kterým všem vypálí rybník, tedy že sestaví vládu, které on říká vláda odborníků. Skutečně oslovil řadu úctyhodných jmen, ale má to zásadní háček. On sám chce být premiérem a mezi odborníky mají být i zástupci ANO. Nevnášejme proto do veřejného prostoru zmatek, Babiš chystá výsostně politickou vládu. Přesnost pojmenování je podstatná – jen tak budeme schopni pochopit, co se chystá.

Babiš sestavuje kabinet jako menšinový, takže evidentně už dopředu počítá s tím, že důvěru sněmovny nezíská.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].