Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Pánské týdny

Máme za sebou Londýn a Milán, Paříž právě končí, už zbývá jen New York. Vybrali jsme pro vás tisíc dvě stě třináct základních trendů z pánské módy pro příští sezony. Možná se v nich nevyznáte, ale ani v mužích se momentálně nikdo příliš nevyzná. Natož v jejich šatníku.

Zaprvé: Uvolněte se. Sako se proměnilo v kašmírový svetr, polobotky v sneakersky, bankéř v korporátního dandyho v plátěných kalhotách. Nejúspěšnější muži, kterým pod rukama samy rostou startupy a dolary, na sobě nejspíš nikdy neměli oblek. Louis Vuitton se spojil se skejtovou značkou Supreme a monogram LV se objevil na džínových košilích. Luxusní muž již nikdy nebude, co býval.

Zadvanácté: Co to je na catwalku za divné kluky? Holky. Ženy jsou noví muži a naopak. Spojily se pánské a dámské kolekce. Na pánských týdnech to odbyly Dolce & Gabbana, Prada, Moschino. Na dámské to nechal Gucci či Burberry. Samozřejmě z úsporných důvodů, ale nejen to. „Letošní přehlídky jsou odrazem – a možná součástí – velkého kulturního posunu směrem od genderových norem,“ napsaly  The New York Times.

Za padesáté sedmé: „Nevím o žádné formě kultury, která by vyjádřila pocity po brexitu jasněji a vášnivěji než pánská móda,“ napsal reportér Financial Times. Londýnský týden módy přinesl několik temných přehlídek s motivy zmaru, dystopie a zasmušilých metařů. Největší ohlas získal Christopher Shannon, jehož modely měly přes obličej roztrhané vlajky zemí EU a na tričkách hesla jako LOSS (ztráta) místo BOSS.

Za padesáté…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].