Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Davos a metafora

Čína se přihlásila o výrazně větší slovo ve světě

Umět plavat. (Si Ťin-pching) • Autor: REUTERS
Umět plavat. (Si Ťin-pching) • Autor: REUTERS

Světová ekonomika je jako oceán, jehož vody se nakonec dostanou všude. Je proto potřeba naučit se v něm plavat, nikoli mu vzdorovat. Uzavřít se před obchodem se světem je jako schovat se do místnosti bez oken: uniknete dešti a větru, ale připravíte se o světlo a čerstvý vzduch. Nejmocnější muž komunistické Číny, Si Ťin-pching, si svůj projev k zahájení Světového ekonomického fóra v Davosu pečlivě připravil. A dobře věděl, k jakému publiku bude mluvit. Nezačal čínským mudrcem Konfuciem, ale citátem z Charlese Dickense.

Úspěch se dostavil ihned. Byznysmeni, politici, celebrity a ekonomové, kteří bez hlesu poslouchali, si odnesli následující zprávu: Globalizace a volný obchod bez cel a omezení mají nového vůdce. A tím vůdcem je Čína, která střídá Spojené státy. Kontrast k nastupujícímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi nemohl být větší. Ten v Davosu nebyl, připravoval se na svou inauguraci, nicméně v předešlých dnech stihl vyhrožovat obchodní válkou jak Číně, tak Německu, druhé a čtvrté největší ekonomice světa. Si Ťin-pchingův projev zněl dobře nejen zastáncům globalizované ekonomiky. Čínský vůdce také apeloval na dodržování Pařížské klimatické dohody, která má zpomalit oteplování planety, nebo snil o světě bez jaderných zbraní.

Pokud se Trump a jeho vláda skutečně rozhodnou zvrátit vývoj posledních dvou desetiletí a začnou Ameriku uzavírat před obchodem – což byl jeden ze slibů, který nastupujícímu prezidentovi vyhrál volby –, bude podle analytiků čínská snaha…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].