Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Agenti mezi křesťany?

Proč vláda stále váhá, co dělat v ostře sledovaném česko-čínském případu

Několik desítek čínských křesťanů, kteří před časem v obavě o své bezpečí utekli z Číny, ani po dvou letech neví, zda v Česku dostanou azyl, či nikoli. Ministerstvo vnitra své rozhodnutí neustále odsouvá, aniž by bylo jasné proč. Navenek rezort vnitra argumentuje, že případy se řeší ve správním řízení, to ale nevysvětluje, proč to trvá tak dlouho. U některých totiž už vypršely lhůty pro rozhodnutí.

Podle informací Respektu z bezpečnostní komunity může být důvodem průtahů obava, že do skupiny se mohli infiltrovat zástupci čínských tajných služeb, kteří by se chtěli pod legendou čínských křesťanů dostat na české území a zde pod krytím nerušeně operovat. České bezpečnostní složky se touhle variantou – rizikovostí některých osob ve skupině – údajně zabývají, proto dosud nepadl verdikt ohledně azylu.

Může to však zároveň být zástupný argument, proč křesťany nepřijmout. Případ je politicky velmi citlivý, zvlášť poté, co před časem vláda a prezident změnili politiku vůči říši středu ve více vstřícnou a zaměřenou především na byznys. Kdyby Praha azyl udělila, oficiálně by tím Čínu označila za zemi, kde dochází k porušování lidských práv. A Čína by mohla reagovat vypovězením některých plánovaných byznysových kontraktů. Nebo neuzavíráním nových.

„Vylučuji, že by mezi mými klienty byl někdo bezpečnostně rizikový,“ říká právní zástupkyně několika křesťanů Ludvová. „Kdyby někdo takový byl, česká strana to již mohla dávno zjistit.“ Ludvová nedávno k ministerstvu vnitra podala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].