Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Donut s dírkou

Na mnoha místech Prahy a Brna vznikají nové trendy fresh shopy zvané donuterie. Na zdi bývá neonový nápis „I love donuts“, interiér má cool design a donuty se jmenují většinou něco jako Red Velvet, Duke of Darkness nebo Oh, my Gosh – s čestnou výjimkou růžového Ňadroně.  S češtinou tam tedy moc nepořídíte, takže jsme raději na návštěvu populárních donuterií vyrazili s automatickým překladačem.

Co je vlastně donut? Nechali jsme si to přeložit: „Donut je druh dezertního jídla, buď ve stylu kroužkovaný koblih, anebo koblih injektován sladkými výplněmi.“ Ach tak. Českou koblihu řadíme mezi injektované. V donuteriích ovšem preferují donuty z Ameriky s dírou.

A proč díra? Překladač říká: „Je mnohem méně pravděpodobné, že donuta vaříte nerovnoměrně, když se vrčí jamka uprostřed.“ Chápeme. Díky díře se donut upeče i zevnitř, je to zásadní zlepšovák, takže malou díru považuje Amerika za důkaz své mentální velikosti. Po ochutnávce mnoha donutových děr potvrzujeme, že díra je hluboce praženě lahodné dobro.

„Po smažení jsou kroužkové koblihy často zakončeny glazurou (námraza).“ Tímto nám překladač říká, že pro donuty je typická cukrová poleva zvaná icing. Jenže donuterie dnešních dní se nespokojí s obyčejnou námrazou. Musí v ní být buď levandule, nebo pistáciovo-agávové panenské máslo, anebo stodvacetiprocentní čokoláda. A samozřejmě slaný karamel, odznak cool podniku.

Kromě polev byla ovšem řeč také o „sladkých výplních“. Míní se náplně? Známe je, stará dobrá česká kobliha…

I_obalka_R38
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R38
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1130
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte