Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Kultura, Společnost

V Brně se nikdo nenudí

Režisér Vladimír Morávek se po dvaceti letech nuceně loučí s Divadlem Husa na provázku

Autokrat na scéně.
(Morávek při „oprašovačce“
Amadea) • Autor: Milan Jaroš
Autokrat na scéně. (Morávek při „oprašovačce“ Amadea) • Autor: Milan Jaroš

V divadelním prostředí o emoce nikdy není nouze. A brněnské Divadlo Husa na provázku si jich letos užilo hned na několik sezon dopředu. Jejich středobodem se stal umělecký šéf scény Vladimír Morávek (52). Režisérská ikona už dvacet let neodmyslitelně spojená s tímto divadlem byla totiž po rozporech se souborem donucena ke konci stávajícího roku Provázek opustit. A před prázdninami to chvíli vypadalo, že se možná kvůli všem křivdám vůbec nezačne hrát.

Minulý týden se ale těsně před začátkem jubilejní padesáté sezony zdálo, že se v Brně vášně uklidnily. Soubor s Morávkem v rámci jeho dosluhování usilovně nacvičuje představení Lásky jedné plavovlásky, jehož přímý přenos měl v pátek na programu ČT art. Režisér na dvorku divadla osobně zasazuje kytky tvořící součást slavnostní výzdoby, zvukaři důrazně vysvětluje, že mezi jeho povinnosti patří i stěhování stolů, a když se o přestávce usadí do sousední restaurace, soustředěně zavře oči, skrz víčka se zadívá do nebe a svým typickým způsobem začne o překot chrlit velká slova. Jako by sám zrovna stál na jevišti.

Kdo uklidí stůl? (Lásky jedné plavovlásky)
Kdo uklidí stůl? (Lásky jedné plavovlásky)

„Bůh o vás ví a odpouští vám,“ snaží se Morávek popsat situaci uměleckého otce, proti kterému se vzbouřily vlastní děti, a plynně přejde do monologu knížete Myškina, který nedokázal ukojit touhu Nastasji Filipovny po lásce. Příběh neopětovaných citů Provázku k excentrickému režisérovi přitom leccos vypovídá nejen o jednom kultovním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].