Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Snad se tady nebudeme hádat?

Proč Angela Merkel měsíc před volbami působí tak neohroženě

Je to jen kampaň, žádný stres.
(Angela Merkel v Berlíně) • Autor: Profimedia, Laif
Je to jen kampaň, žádný stres. (Angela Merkel v Berlíně) • Autor: Profimedia, Laif

Počátkem letošního roku se na krátkou chvíli mohlo zdát, že německé volby, naplánované na konec září, budou napínavé. Martin Schulz se stal nečekaným vyzyvatelem kancléřky, jeho sociální demokracie (SPD) vyletěla v průzkumech o deset procent a po dekádě potupných porážek zase cítila šanci na výhru. Nakonec se ukázalo, že chvilková zimní euforie byla jen další epizodou v příběhu politického utrpení, které hlavní německá levicová strana v éře Angely Merkel zažívá.

Na začátku žhavé fáze kampaně, měsíc před volbami, je vše při starém. Křesťanská demokracie (CDU/CSU) má v průzkumech náskok plus minus patnáct bodů a otevřené se zdají být jen otázky, zda skutečně vyhraje takto suverénně a s kým sestaví příští koalici.

My jsme stát

„Lidé jsou se svými životy spokojení,“ vysvětluje nechuť voličů ke změnám Thomas Petersen, výzkumník z Institutu pro demoskopii v Allensbachu. „Z našich studií vyplývá, že nálada v zemi je prakticky úplně stejná jako před čtyřmi lety touto dobou.“ Proč otřesy evropské a světové politiky nic nemění? Teror, Trump, uprchlíci?

„Během několika měsíců jsme přijali skoro milion muslimů, před třiceti lety by to Německo možná neuneslo,“ odpovídá sociolog Petersen. Uprchlická krize samozřejmě rozvířila vody: část společnosti je naštvaná, nacionalistická Alternativa pro Německo na vrcholu krize dosahovala až patnáctiprocentních preferencí. Vzhledem k náročnosti tehdejší situace však společnost zůstala klidná. Kancléřce se podařilo čísla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].