Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Neposední, ale opatrní

Češi se evidentně velmi rádi přesouvají z místa na místo. V Evropě cestují více pouze Finové.

Obyvatelům mírné české kotliny se někdy vyčítá provinčnost a zápecnictví. Pohled na celoevropské statistiky ale ukazuje, že tenhle pohled není úplně fér. Co do počtu výletů jsou v rámci Evropy skoro nejaktivnější. Celkem 83,9 procenta Čechů někdy podniká kratší či delší cesty, které nejsou motivované prací, vyplývá z údajů Eurostatu. Větší „výletníci“ jsou už jenom Finové, kde cestuje 88,5 procenta populace.

Na zmíněné provinčnosti ale něco přece jen bude. Většinu zmíněných cest (skoro 60 procent) tvoří krátké, maximálně třídenní výlety po domovině. Co se týče výjezdů do zahraničí, patříme naopak spíše k méně cestujícím národům. Největší počet cest do ciziny vykazují logicky malé země, jako jsou Lucembursko či Belgie, kde je časté překračování hranic nevyhnutelné z čistě geografických důvodů. Mnohem více než Češi se ale do ciziny vydávají i srovnatelně velké národy, jako jsou Rakušané nebo Nizozemci.

Pětina Čechů chatu má. Dvě pětiny o ní sní.

Češi tedy nejsou velkými světoběžníky a je otázkou, proč tak rádi cestují doma. Za častým přemisťováním se z místa na místo možná stojí specificky české chatařství a chalupářství – podle nedávného průzkumu Raiffeisenbank vlastní chatu nebo chalupu pětina obyvatel a dalších 40 procent o tom sní (není náhoda, že mezi vášnivé chataře patří právě i nejvíce cestující Finové). Za upřednostňováním domoviny u Čechů je však podle průzkumů také obava ze zhoršující se bezpečnostní situace ve světě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].