Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Protestujte proti radním, ne turistům

Byli to Pražané, kdo centrum města vzdal ve prospěch turistů, ať už svým odchodem, nebo malými nároky na radní

Turisté v Praze; ilustrační foto • Autor: HN - Michaela Hasíková
Turisté v Praze; ilustrační foto • Autor: HN - Michaela Hasíková

Oblíbeným mediálním hitem každého léta bývá turistika. Letos jsou to pro změnu protesty proti turistice. Přitom k tomu stačilo poměrně málo, několik protestních pochodů ve Španělsku a Itálii. Obyvatelé v Barceloně nechtějí davy turistů na plážích, v Benátkách vadí příliš mnoho turistických lodí na městských kanálech. Objevilo se i několik nastříkaných nápisů „Turisté, běžte pryč“, které se začaly šířit po sociálních sítích, takže je viděl kdekdo.

Turismus ve své masové formě umí být otravný, není tedy těžké v sobě objevit jeho odpůrce, zvlášť poté, co slyšíme, že jiným už vadí taky. Asi je ale dobré říct, že vůči turistům samotným by se tahle zlost obracet nemusela.

Praha, kde tento text vzniká, obětovala turismu rovnou celé historické centrum, svůj první obvod. Rezidenti se stěhují pryč, chybí tu běžné obchody na jídlo i služby, restaurace a hospody jsou drahé. Kvůli pohybu turistů nechce radnice Prahy 1 dovolit cyklostezky, aby kola náhodou chodcům nepřekážela. Jak se život v okolních částech zlepšuje, přestává být důvod do Prahy 1 jezdit. Skoro nic zajímavého se tam neděje.

Turisté se pohybují po několika trasách plných kýčovitých obchodů, gangsterských taxikářů a zlodějských směnáren, kde se snaží turisty okrást, co to jde. A jde to hodně: vloni přijelo do Prahy sedm milionů turistů, tedy v průměru dvacet tisíc denně.

Zároveň je nutné říct, že negativní jevy – pokud je takové vidíme – jdou na vrub rezidentům a radnicím. Politici se málo snažili udržet v centru Prahy původní obyvatele, i když je kolegové ze západních měst varovali. Po rychlé privatizaci bytů jejich noví majitelé zjistili, že je nejlepší byty prodat a z Prahy 1 zmizet.

Byli to tedy Pražané, kdo centrum svého města vzdal ve prospěch turistů, ať už sami svým odchodem, nebo malými nároky na radní. I ti pojali lukrativní Staré Město jako zlatý důl, ze kterého je třeba vytěžit, co se dá. To samé zlatokopectví lze ještě v koncentrovanější podobě vidět třeba v Českém Krumlově. Proud turistů je navíc neustále živen novými leteckými linkami z Koreje, Číny a odjinud, jichž přirozeně obdivovatelé památek a cestování využívají a využívat budou. Skoro celá čínská a indická střední třída orloj a Hradčany ještě neviděla.

Indové ještě orloj neviděli.

Možná to i proto jinak udělat nešlo. Praha 1 nebo jádro Krumlova jsou příliš atraktivní na to, aby se v nich dařilo udržet běžný městský život jinak než násilím. Až se ale začne Pražanům množství cizinců přece jen zajídat, měli by si vzpomenout na to lepší, co sem přinesli, třeba peníze, pestrost, světovost, a místo protituristických nápisů na zdi spíš nutit své politické reprezentanty, aby konečně dělali, co mohou dělat.

Tedy aby pořádně zdanili a evidovali (nikoli zakazovali) sdílené bydlení jako Airbnb, informacemi a různou regulací směrovali turisty do větší plochy města, nebránili místním, aby po svém městě bezpečně jezdili na kole, viditelněji distribuovali zisky z turismu, potírali zlodějské směnárny či taxikáře a s úsměvem, bez policejní buzerace zkoušeli udržovat noční klid tam, kde být má.

Pravda a láska je pravidelná rubrika týdeníku Respekt. Pokud podobné články oceňujete a chcete je číst pravidelně, staňte se naším předplatitelem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].