Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Maybot hlásí zkrat

Volby přesunuly Británii do doby z masa a kostí

Happening po vyhlášení výsledků voleb • Autor: REUTERS
Happening po vyhlášení výsledků voleb • Autor: REUTERS

Nicola Sturgeon má dobře prořízlá ústa. Je drobná, ale když mluví, rozhodně ji nikdo nepřehlédne. Z prvních jednání s novopečenou britskou premiérkou Theresou May však tahle šéfka skotské vlády vyšla zjevně lehce otřesena. „Jdete s ní do jednání mezi čtyřma očima, jenže ona zní, jako by předčítala z papíru, a ne s vámi vedla rozhovor,“ svěřila se deníku The Guardian. „Samozřejmě, jsme politicky na míle vzdálené, ale to platilo i o mně a Davidu Cameronovi, a přesto jsme vždycky našli způsob, jak se vzájemně respektovat a chovat se normálně,“ dodala.

Sturgeon dávala během necelého roku, kdy byla Theresa May u moci, opakovaně najevo, že s touhle konzervativní dámou v Downing Street se tedy ona nedohodne na ničem. Proto, aspoň podle jejího tvrzení, vrátila do hry další skotské referendum o nezávislosti. Theresa May prý absolutně nerespektovala jakékoli skotské požadavky vůči jednání o odchodu Británie z Evropské unie. Skotská premiérka také předvídala, že Theresa May se svým stylem narazí i později v Bruselu.

Ve skutečnosti narazila mnohem dříve. Upřímně řečeno, v politice si málokdo naběhl na vidle tak spektakulárním způsobem jako Theresa May v parlamentních volbách konaných minulý týden. Když se vloni po nečekaném výsledku referenda o brexitu stejně nečekaně vyhoupla na vrchol moci, tvrdila, že předčasné volby neplánuje, protože Británie potřebuje především stabilitu a „klid na práci“. Odhodlání setrvat ve funkci navzdory tomu, že do ní nebyla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].