Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Totální rauš. Drogy ve třetí říši

Norman Ohler

Norman Ohler:  Totální rauš. Drogy ve třetí říši
Norman Ohler: Totální rauš. Drogy ve třetí říši

Po pádu berlínské zdi na tanečních party experimentoval s extází či LSD. A na jedné se ho jeden z jeho přátel, DJ Alexander Kramer, zeptal: „Víš, že drogy hrály velkou roli za nacionálního socialismu?“ Letos sedmačtyřicetiletý novinář a spisovatel Thomas Ohler to nevěděl, ale hned se prý rozhodl, že to bude téma jeho příští knihy. Nejprve chtěl napsat další román, vše ale změnila návštěva archivu, kde našel deník Hitlerova osobního lékaře Theodora Morella. Tam se začalo rodit dílo Totální rauš, které mapuje užívání návykových látek v době nacismu.

Ihned po vydání se dočkalo nadšeného přijetí, překladů a hodnocení typu „fascinující kniha přinášející nejpodivuhodnější odhalení“. Ohler přitom nepředstírá, že všechna zjištění jsou převratná, navíc přiznává, že některé části knihy jsou konstrukcí, protože dešifrovat všechny zápisy z Morellova deníku není možné. Osobně si vytyčil menší cíl, převyprávět německé dějiny přesněji a v jiném rámu. A přestože pro autora tří románů šlo o první nebeletristické dílo, dočkal se pochvaly od takových kapacit, jako je odborník na nacistické Německo Ian Kershaw, jenž knihu označil za příkladný výsledek bádání.

Injekce pro Háchu

Absolvent kulturálních studií a filozofie, který pracoval pro Stern či Spiegel, se přitom dodnes podivuje, že tohle téma v takovém rozsahu zpracoval jako první. A přičítá to tomu, že pro historiky byly drogy vždy okrajovým tématem, zatímco experimentujícího mladíka tyto informace fascinovaly.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].