Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

S výměnou eur bych nespěchal

David Marek
David Marek

Česká národní banka před třemi týdny ukončila tříleté udržování pevného kurzu koruny. Koruna místo očekávaného posílení nejprve oslabila, nyní se drží kolem 27 korun za euro jako v době intervencí. Podle hlavního ekonoma firmy Deloitte Davida Marka za takřka nulové posilování koruny mohou hlavně spekulanti, kteří buď čekají na její posílení, anebo se korun zbavují.

Respekt: Ekonomika roste, proč tedy koruna neposiluje, když byla dlouhodobě podhodnocená intervencemi?

David Marek: Vývoj koruny v posledních týdnech neovlivňují ani tak ekonomické parametry České republiky jako spíše pohyby spekulativního kapitálu. Ten zatím dál očekává zhodnocení koruny a zůstává v ČR. Některým spekulantům možná došla trpělivost a korun se zbavili, což mohlo způsobit to počáteční mírné oslabení. Současný klid ale může být klidem před bouří. Ta může přijít, až se rozpohybuje právě onen spekulativní kapitál, který za poslední tři roky do Česka přitékal.

R: Jak dlouho ještě slabší kurz vydrží?

DM: Těžko odhadnout, jak dlouho budou spekulanti své koruny držet. Dlouhodobě se čeká, že koruna posílí, protože je podhodnocená, to ale může trvat několik let. Česká ekonomika má růst rychleji než ekonomika eurozóny, což vzhledem ke srovnatelné inflaci znamená, že kurz koruny bude posilovat.

R: Češi tedy nemají spoléhat, že koruna brzy posílí a na letní dovolené si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].