Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Originál

Skončila cesta Ivana Landsmanna od sbíječky na vrchol české literatury

Když autor těchto řádků loni připravoval pro Respekt vánoční literární přílohu, probíral se i rukopisy Ivana Landsmanna. Novojičínský rodák, havířovský havíř, rotterdamský exulant a nakonec pražský spisovatel je musel své ženě Lucii Váchové diktovat. Z šestnácti let u sbíječky si totiž odnesl vazoneurózu, která mu zkroutila prsty k nepoužití. Jeho texty se však použít daly a jak: neškolený literát měl dar vyprávět své vzpomínky, jako kdyby je házel na pás vezoucí z jeho myšlenkového dolu na povrch další a další vrstvy horniny, jež byly tak pestré jako jeho nejslavnější kniha.

Když předminulý pátek ve svých osmašedesáti letech náhle ve spánku zemřel, odešlo s ním něco, co před ním ani po něm v novodobé české literatuře neznáme. Možná že se i dnes rodí samorosti, u nichž se talent projeví spontánně až po letech, nezadržitelně rozzáří hvězdu svého autora a naprosto zastíní vše, o co se souběžně pokoušejí jeho profesionální kolegové. Zatím o sobě ale nedali vědět.

Přírodní úkaz

Po ubíjející dřině v Dole Antonín Zápotocký odjel v roce 1985 za bratrem do Kanady a při zpáteční cestě požádal při mezipřistání v Nizozemsku o azyl. Úřady mu nedůvěřovaly, před deportací se měsíce ukrýval v parcích, než se mu podařilo zkontaktovat úspěšnějšího uprchlíka Jaroslava Hutku. Ten v depresi se topícímu Landsmannovi poradil, aby se zkusil z těžké situace vypsat. V následujících týdnech díky tomu vznikl rukopis románu Pestré vrstvy, který mu na přímluvu Josefa Škvoreckého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].