Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Kontaktujte svého providera

První slavná eutanazie, 1971, Nizozemsko. Dr. Geertruida Postma, lékařka, dlouze diskutuje se svou matkou, která je inkontinentní a na vozíčku, o životě a jeho hodnotách, diskuse končí podáním silné dávky morfi a, matka umírá po několika minutách. Dcera se pak jde sama udat, dostává týdenní vězení s roční podmínkou. Mírný trest soudci odůvodňují tím, že matka byla nevyléčitelně nemocná, již ve fázi umírání a své bolesti označila za nesnesitelné. Od té doby se vlak pomalu rozjíždí.

O 20 let později dr. Boudewijn Chabot podá smrtící koktejl padesátileté ženě, která ztratila dva syny a už nechce žít dál. Je to první kauza, kdy se nejedná o fyzickou bolest. Dr. Chabot je shledán vinným, ale netrestán. V roce 1998 spáchal bývalý senátor Brongersma asistovanou sebevraždu z důvodu „unavenosti životem“. Lékař, který u sebevraždy asistoval, byl zprvu obviněn, následně ale osvobozen. Od roku 2002 je eutanazie v Nizozemsku povolena zákonem, lékař může žádosti vyhovět, pouze pokud je pacient terminálně nemocen, bez šance na uzdravení a má vážné bolesti. Od roku 2006 počet eutanazií každým rokem stoupá, zhruba od roku 2010 stoupá raketově, žádosti se posuzují benevolentněji a stále se rozšiřují kritéria. V roce 2015 je to 5516 případů, 3,9 procenta všech smrtí, 15 případů každý den.

Letos se bude v Nizozemsku projednávat nový zákon. Asistovaná sebevražda by měla být přístupna i lidem, kteří svůj život považují za uzavřený (completed life). Je zde totiž řada seniorů, kteří vidí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].