0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda31. 12. 20162 minuty

Školní stravování není pouhý  kšeft

Petr Tláskal

Od ledna začala ve školách platit tzv. pamlsková vyhláška, školy smějí v bufetech a nabízet jen zdraví neškodlivé nápoje a potraviny. A bouří se, že to dětem nebude chutnat. „Dobrá a zdravá svačina, to není protimluv,“ říká Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a přednosta oddělení léčebné výživy FN Motol.

R: Stát prodloužil lhůtu, kdy bude při kontrolách rozdávat místo pokut rady, jak na zdravé svačiny. Ale není to celé skutečně moc narychlo?

PT: Může se to zdát trochu narychlo, ale to by se zdálo vždy, bez zásahu státu by se toho moc nezměnilo. Potravináři se logicky bouří, protože o tom přemýšlejí jako o kšeftu. Jenže o nutnosti změny se debatuje a ví mnoho let, až koncem loňského roku potravináři ustanovili platformu naslouchající zdravotníkům. Školní stravování zkrátka není běžné stravování.

R: Hlavním argumentem je, že si děti zdravé jídlo nebudou kupovat a raději si skočí pro kolu a oplatek. A že jsou limity pro cukry, tuky, sůl moc přísné.

PT: Limity, pokud vím, se budou ještě vyhodnocovat. Že si dítě koupí někde kolu a oplatek, to mu nikdo nezakazuje, ale školské zařízení by mu to nemělo usnadňovat. Tady jde o edukativní moment: děti se ve škole učí, že nezdravá výživa vede k nemocím, a o přestávce jim to nezdravé jídlo škola prodá v bufetu. To nejde.

R: A taky je tu strach, že dětem zdravé jídlo nebude chutnat, protože na ně nejsou…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc