Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Kontrolor, nebo štamgast?

Finanční správa zrušila stránku, na které mohli lidé anonymně oznamovat, že nedostali účtenku z EET

Sedí, nebo nesedí FIK? • Autor: Matěj Stránský
Sedí, nebo nesedí FIK? • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Finanční správa vypnula internetovou stránku, na které mohli lidé anonymně oznamovat, že v restauraci nebo ubytovacím zařízení nedostali účtenku z elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš ve středu v ČT řekl, že ho zruší, protože o něm nevěděl a byla to aktivita jednoho úředníka. Hlavním problémem byla podle Babiše jeho anonymita. Ministr přitom předpokládá, že oznámení budou chodit Finanční správě dál, jen jiným způsobem. Při této příležitosti odemykáme test z tištěného Respektu, který se webu věnoval.

Bunkr. Tak zasvěcení říkají utajenému týmu analytiků, kteří vyhodnocují data z elektronické evidence tržeb (EET). Sídlí v Pardubicích, má sedm členů a spadá pod něj agenda jménem „nahlášení nevydané účtenky“. Právě tady se rozhoduje o tom, jestli do podniku, který někdo z hostů „nahlásil“ úřadům za údajné nevydání povinné účtenky, vyrazí kontroloři, nebo ne.

Je to vzkaz

Od 1. prosince, kdy je elektronická evidence tržeb povinná pro služby v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, přibývají na serveru ministerstva financí každý den řádově desítky udání. Mluvčí finanční správy Petra Petlachová má aktuální počet stále k dispozici a pravidelně ho zveřejňuje – tři dny před Štědrým dnem to bylo 1682. Právě tohle číslo je snad nejčastější zpráva, kterou se od financí poslední dobou dozvídáme. A je to cílená strategie.

„Povědomí, jak jednoduché je nevydanou účtenku nahlásit, je důležité. Je to vzkaz, že podvádět se nevyplatí,“ chválí spornou metodu, která podle kritiků hraje především na temné struny lidské povahy, ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. „Můžete si věřit, že poznáte kontrolora. Ale nikdy nevíte, kdy na vás upozorní veřejnost, včetně vašeho štamgasta.“

Janeček vede finanční ředitelství přes dva roky, předtím na jihu Čech odhaloval podvody s daní z přidané hodnoty (DPH). V nové funkci bylo jedním z jeho hlavních úkolů rozjet vlajkovou loď ministra Andreje Babiše – elektronickou evidenci tržeb. Jeho tým se inspiroval především v Chorvatsku, Slovinsku a Portugalsku.

Koho osvítil nápad na podporu hlášení nevydané účtenky, si Janeček nevybavuje. Není si ani jist, zda tohle mají v některé vzorové zemi. Jistý si je ale tím, že nápad vyrašil ze záložky, která je na daňovém portálu finanční správy hned nad nevydanou účtenkou – jmenuje se „ověření účtenky“. Vypráví, že v Chorvatsku odhalili podvody, spočívající v tom, že podnikatelé dávali lidem účtenky falešné – tedy takové, které vypadaly jako opravdové, údaje o tržbách na nich ale na finanční správu nedorazily.

Tuzemská finanční správa se v obraně proti tomu rozhodla spojit s veřejností – kdokoli si může na daňovém portálu ověřit, zda takzvaný FIK (fiskální identifikační kód) na účtence je platný, tedy evidovaný finanční správou. „Když si lidé mohou ověřit platnost účtenky,“ říká Janeček, „je logické, že mohou nahlásit také její nevydání.“

Bobřík mlčení

Stačí pár kliků a pár údajů (popis a adresa provozovny, co si člověk koupil a za kolik), kliknout „nahlásit“ – a zpráva o nevydané účtence letí na finanční správu.

Přístup k nim mají výše zmínění analytici v Pardubicích. „Schází se tu spousta citlivých dat, i utajovaných skutečností, a úředníci musí mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu,“ říká Martin Janeček. Pracoviště je přísně sledované, nikdo cizí se sem nedostane. Dvanáct lidí se tu například zabývá kontrolními hlášeními DPH, která mají přispět k odhalování možných podvodů. EET má – jak už bylo řečeno – na starost sedm lidí.

Hodně práce za ně podle Janečka udělají „mašiny“, projedou, co finanční správa o nahlášeném podnikateli ví. Když se ukáže, že podnikatel vykazuje vyšší zisk, než je v oboru obvyklé, výše jeho tržeb odpovídá velikosti provozovny, hlášení tržeb od něj chodí pravidelně a finanční správa u něj byla někdy na kontrole a nic nenašla, uloží se podle Janečka nahlášení nevydané účtenky „ad acta“, kontrolu nemá smysl k němu posílat. „Na takového podnikatele může přijít třeba tisíc podnětů a nic to neznamená,“ říká. Když ale analytikům něco nesedí, upozorní příslušný finanční úřad.

Janeček i mluvčí Petlachová odmítají prozradit, zda už k nějakému podnikateli kvůli nahlášení nevydané účtenky kontrola dorazila. „Neříkáme to z taktických důvodů,“ vysvětluje Janeček. „Přece nemůžeme vykřičet do světa, že zítra začnou kontroly.“ To jistě ne, ale co brání mluvit o tom, zda už nějaké proběhly? „Uložili jsme si bobříka mlčení,“ trvá na svém Janeček. „Necháme novináře, aby si na to přišli sami.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2017 pod titulkem Kontrolor, nebo štamgast?