Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory, Společnost

Nejsme extremisté a nesnášíme granty

Disponuje mimořádnou schopností skloubit práci s občanskou angažovaností. Natáčí dokumentární filmy a vytváří díla ve veřejném prostoru. Devětadvacetiletý Vladimír Turner ale především z pozice levicového aktivisty bojuje za lepší svět. Stál u zrodu pražského Autonomního sociálního centra Klinika a byl tam i v den, kdy se stalo terčem žhářského útoku.

Vladimír Turner 2016 • Autor: Milan Jaroš
Vladimír Turner 2016 • Autor: Milan Jaroš

Jak zevnitř vypadal útok na Kliniku?

Přišel jsem až ve chvíli, kdy přijížděli hasiči s policií. Dostali jsme echo a jeli na pomoc. Nikdo netušil, kolik tam je lidí, jestli to bude pouliční boj, jestli jedeme hasit oheň nebo ošetřovat naše kamarády.

Připravovali jste se na fyzický střet?

Ne. Už přes den mě napadlo, že teoreticky je dobrá chvíle na útok. Bylo jasné, že hodně aktivistů a lidí z neonacistické scény je na demonstracích a protidemonstracích. Ale že by byl někdo připravený na ozbrojený boj s lidmi v kuklách a zápalnými předměty, to ne.

Jak reagovali návštěvníci Kliniky?

Lidé byli hodně vyplašení. Pořád dokola se omílá, že Klinika je doupě levicových extremistů a radikálních anarchistů. Jenže k nám prostě chodí úplně rozmanité publikum. V tu chvíli tam byli hlavně návštěvníci, kteří přišli z demonstrace na koncert. A ti se v životě nesetkali s podobným druhem násilí. Řadě z nich došlo, že neonacismus je reálná věc a že věci, co se tady děly v devadesátých letech a my na ně zapomněli, se můžou zopakovat.

Měli jste strach, že se během noci situace zdramatizuje?

Během večera tam pracovalo asi padesát lidí zvenčí. Pomohli nám zabarikádovat okna, uklidili jsme střepy, vyhodili ohořelé věci a policejní pásky. Chtěli jsme, aby to místo nepůsobilo hrozivě. Nakonec se pouštěla hudba a Klinika byla znovu plná. Byl to takový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].