Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Dukovany, Temelín – a co dál?

ČEZ není schopen vysvětlit, jak vlastně kontroluje své jaderné elektrárny

Temelín • Autor: Milan Jaroš
Temelín • Autor: Milan Jaroš

Šéfka tuzemského jaderného dozoru Dana Drábová před několika dny potvrdila podezření, že energetický gigant ČEZ podceňuje bezpečnost jaderných elektráren v této zemi. S dokumenty, které by měly garantovat bezchybnost těchto ostře sledovaných zařízení, se podle ní podvádělo nejenom v Dukovanech, ale i v Temelíně. Příliš pozornosti to nevzbudilo. Šlo přitom o stejné prohřešky, jichž se společnost dopustila v Dukovanech: dokumentace byla neúplná nebo zfalšovaná. Poté co se o dukovanských podvodech veřejnost dozvěděla na podzim minulého roku, ČEZ ujišťoval, že temelínské elektrárny se problém netýká, protože kontrolní mechanismy jsou tam důkladnější. Teď se definitivně ukázalo, že to není pravda.

Stejně jako v Dukovanech, i temelínské sváry na potrubích měřících tlak vody v chladicích trubkách fotila chomutovská firma Tediko. Na ni a její pracovníky se pravděpodobně zaměří policejní vyšetřovatelé, ČEZ už v souvislosti s nejasnostmi v dokumentaci podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Problém však je samozřejmě mnohem hlubší.

V listopadu šéf ČEZ Daniel Beneš řekl Respektu, že v Dukovanech „selhali lidé v technické bezpečnosti“. Dana Drábová už tehdy celkem otevřeně tvrdila, že to sice možné je, ale stejně tak mohl ČEZ záměrně tlačit na to, aby pořizování snímků (a s ním spojená odstávka lukrativního zdroje příjmů) bylo co nejkratší, třeba i na úkor kvality a spolehlivosti dokumentace.

To se po temelínských problémech ukázalo jako pravděpodobnější možnost. Také…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].