Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Buddha s českými základy

Nad vesnicí Mulbekh v indickém Himálaji bude stát socha Buddhy, se svými 33 metry nejvyšší v této oblasti přezdívané Malý Tibet. Na jejím vzniku se podílejí čeští stavaři. „Byla to náhoda,“ říká jeden z nich, architekt Jan Mayer.

A vidět bude ze všech stran. (Buddha nad Mulbekhem – vizualizace)
A vidět bude ze všech stran. (Buddha nad Mulbekhem – vizualizace)

Jak tedy začne český architekt stavět sochu Buddhy?

Před dvěma roky jsem zavítal na oslavu nového tibetského roku Losar na Novoměstské radnici a tam jsem se seznámil s Brňáky, kteří pomáhají budovat školu a kampus v Ladakhu, ve vesnici Mulbekh. Zaujalo mě to z architektonického hlediska; jednak se na projektu podílí Martin Knapp, český architekt žijící na Aljašce, jednak se škola staví staletími ověřenými metodami. Vesnice leží v seismické oblasti 3600 metrů nad mořem, v zimě klesají teploty klidně na minus 40 a v létě vystoupají na plus 30 stupňů; přitom celá stavba je z hlíny, je pasivně solární, ekologická a zcela soběstačná. Chtěl jsem to vidět na vlastní oči a do Ladakhu se vypravil.

Jak se k tomu připletla stavba Buddhy?

V Mulbekhu se mi místní stavitel svěřil se svým životním snem: s místními se rozhodl postavit nad vesnicí sochu Buddhy spolu s meditačním centrem. Už měli vybraný pozemek, ovšem pro založení stavby technologicky komplikovaný – jde o takový vyčnívající úzký horský hřeben. A já se nabídl, že jim mohu pomoci. Slovo dalo slovo a při další návštěvě už se mnou jeli statik Karel Jerie a geodet Martin Černý. Zaměřili jsme, vytyčili a minulý rok před zimou položili základní kámen, ke kterému jsem přidal taky dlažební kostku z Prahy.

Proč bude Buddha stát zrovna tady?

Důležité je, aby socha byla viditelná i na velkou vzdálenost. Mulbekh je první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].