0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace22. 10. 20169 minut

Příliš žhavá novinka

Nový mobil od Samsungu se taví, i když není připojen k elektrické síti

Slavnostní uvedení
telefonu Galaxy Note 7
druhého srpna v New Yorku. • Autor: WireImage

Devětatřicetiletého Shawna Mintera z Richmondu ve Virginii probudil uprostřed noci podivný zvuk. „Znělo to jako ohňostroj nebo kosmická loď před startem. Vyskočil jsem z postele a spatřil rudý záblesk. Hned nato se můj telefon začal tavit a prskat,“ vzpomínal Minter pro deník The Guardian. Jeho Galaxy Note 7, chlouba, již Samsung v létě nasadil proti novému iPhonu, který se teprve chystal na trh, přitom spořádaně odpočíval na nočním stolku. Nikdo se jej nedotýkal, nedobíjel se.

O tom, že nové samsungy jsou poněkud vznětlivé, se přesvědčily i desítky jiných lidí – jen ve Spojených státech se počet nahlášených případů blížil stovce. Jihokorejský koncern svůj vlajkový model s velkým dotykovým displejem, který fungoval pod vodou a uměl se bezdrátově dobíjet, nakonec úplně odepsal. Příčinu potíží však firma neoznámila, její specialisté ji prý stále neznají.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Jsme svědky škobrtnutí, nebo je to odraz hlubších problémů, kdy technologie naráží na své meze? V jednom ze záplavy textů, kterou kauza vyvolala, se deník The Telegraph ptá čtenářů, co by udělali, kdyby jim někdo řekl, že u sebe pořád nosí miniaturní výbušninu. „Nejspíš byste ji okamžitě zahodili nebo přinejmenším drželi na délku paže,“ konstatuje autor článku. Máme tedy ke stresům moderního světa přičíst obavu z mobilů a další elektroniky?

Stačí malá chyba

Současná elektronika je závislá na lithium-iontových bateriích, které se objevily před čtvrtstoletím a od té doby ovládly trh. Dodávají energii nejen…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc