0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace22. 10. 20162 minuty

Cesta do Evropy

Jan Komárek

Film Cesta do Evropy dánského dokumentaristy Christoffera Guldbrandsena svého času vzbudil velkou bouři v evropských diplomatických kruzích. Zachycuje jednání, která předcházela přistoupení nových členských států – převážně z postkomunistické Evropy – v roce 2004.

Premiér Dánska, jež tehdy EU předsedalo, dovolil kamerám a mikrofonům dostat se k politikům skutečně blízko – a výsledek je místy šokující. Třeba když se dohadují, jak rozdělit mezi nové členy stovky miliard eur a není úplně jasné – ani jim samým – podle jakého klíče. Slova o tom, že Německo nikdy vážně neuvažovalo o tom, že by se Turecko stalo plnoprávným členem EU, se také neměla dostat na veřejnost (anebo měla?).

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Divák taková odhalení ze zákulisí vrcholné politiky tak trochu očekává. Mnohem zajímavější je ovšem sledovat, jak se dánský premiér a jeho administrativa připravují na závěrečný summit v Kodani – a jak potom domluvenou strategii uskutečňují v praxi. V tu chvíli dostává pojem politika úplně jiný obsah – je to skutečně služba veřejnosti, která není ohraničena pevnou pracovní dobou a kde rozhoduje schopnost vyjednávat a nakonec se dohodnout.

Po pravdě řečeno, neumím si představit, jak se v takovém prostředí může pohybovat český premiér a mnozí kolegové z jeho vlády, kteří mají jistě mnoho kvalit, ale znalost cizích jazyků mezi ně nepatří. A raději si ani nepředstavuji, jak tato jednání mohl řídit „chlap s gulema“, totiž Mirek Topolánek v době, kdy Česko předsedalo celé Unii.

Česká…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc