Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Angela Merkel a předcházení problémům

Angela Merkel • Autor: REUTERS
Angela Merkel • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jak německá kancléřka Angela Merkel hodnotí své dosavadní angažmá během řešení uprchlické krize? Ví, co dělá? A má nějaké další plány? Podobné otázky si nepochybně klade i řada českých občanů. Během uplynulých měsíců jsem s ní viděl i četl několik rozhovorů, kde se tématu věnuje, nicméně rozhovor v německém týdeníku Die Zeit, který vyšel před několika dny, mi přišel zdaleka nejzajímavější. Nabízí totiž poměrně ucelený vhled do toho, jak nejmocnější politička Evropy hodnotí dosavadní plány a naznačuje, čemu se chce v budoucnu věnovat.

A mám velkou radost, že kolegové z Die Zeit nám umožnili rozhovor přetisknout. Jsem přesvědčený o tom, že pro zdejší debatu je to důležitý příspěvek, protože většinou se o názorech kancléřky dozvídáme útržkovitě.

V jedné odpovědi například Angela Merkel říká: „Jsem však přesvědčená o tom, že naše bezpečnost a náš mír a udržitelný rozvoj souvisí se situací lidí, kteří bydlí daleko od nás. Všichni to cítíme. Proto uzavíráme mezinárodní dohody o klimatu, proto existují celosvětové cíle udržitelného rozvoje jako Agenda 2030. Uvedu příklad. V oblasti Čadského jezera jsou ohromné problémy s vodou a také kvůli tomu tam vzniká politická nestabilita. To ale neznamená, že každý, kdo se tam ocitne v nouzi, má přijít jako uprchlík do Evropy. Nás však musí zajímat, jestli má těch jedenáct milionů lidí zajištěné základní životní podmínky, nebo ne. Když bude Čadské jezero nadále vysychat, prospěje to nakonec jen Boko Haram či jiným teroristům v regionu. A tím se dostáváme zase k nám. Chci dělat politiku, která předvídá problémy a umí jim předcházet.“

Ne vždy se to německé kancléřce daří (řeší se to i v rozhovoru), každopádně představivost celého západního světa naprosto selhala na začátku syrské krize. Boj o město Aleppo bude nepochybně jednou připomínán jako velké memento naší doby, protože to, co se tam odehrává, nemá momentálně na jiném místě naší planety obdoby. Lze se vymlouvat na to, že jen málokdo počítal s tím, že se do něj tak tragicky zapojí Rusko Vladimira Putina, ale to nic na situaci a naší spoluzodpovědnosti nemění. Více v Tématu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2016 pod titulkem Angela Merkel a předcházení problémům