Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Fascinující spáč

Neil Gaiman se vrátil ke slavné sérii Sandman a vydá knihu severských ság

Vezmu vás na stylovou výpravu. (Neil Gaiman) • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features
Vezmu vás na stylovou výpravu. (Neil Gaiman) • Autor: Profimedia, TEMP Rex Features

I v pětapadesáti Neil Gaiman připomíná spíš rockovou hvězdu než spisovatele. Černé oblečení, rozcuchané vlasy, sluneční brýle, partnerství s excentrickou hudebnicí Amandou Palmer. Na aférky ho sice neužije, ale jinak má tohle přirovnání své opodstatnění. Slavný a cenami ověnčený autor a scenárista bere čtenáře na stylové výpravy do svého snového světa, který se odehrává někde za našima očima a do něhož promlouvají rodinná traumata i staré mýty a bohové.

Sandman: Předehra
Sandman: Předehra

A stovky tisíc fanoušků mu za toto mísení klasiky s popkulturou aplaudují a šílí, kdykoli se jejich modla zjeví. Právě sen a paralelní světy jsou leitmotivem jeho díla už od dob komiksové série Sandman, která ho proslavila a k níž se nyní vrátil. K pětadvacátému výročí od vydání prvního sandmanovského sešitu sepsal knihu Sandman: Předehra, kterou nedávno česky vydalo nakladatelství Crew. „Byla to snad nejintenzivnější část mého života, strávil jsem s postavami víc času než se svou rodinou,“ říká autor o návratu k sérii, jejímž hlavním hrdinou je melancholický Pán snů, který musí řešit problémy své říše i své rodiny. Norman Mailer o ní prohlásil, že je to jednoduše komiks pro intelektuály – a to v době, kdy toto spojení nebylo zdaleka tak samozřejmé.

Typické děcko s knihou

Záliba v transcendentnu v Gaimanovi rostla od dětství – z rodinných kořenů sahajících do židovské komunity v Polsku a podporována rodiči, kteří se našli v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].