Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

A proto skáču. Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem

Naoki Higašida

Naoki Higašida: A proto skáču. Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem
Naoki Higašida: A proto skáču. Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem

V dobách, kdy byla planeta ještě neprozkoumaná a nikdo přesně nevěděl, co se skrývá na druhé straně oceánu, plnily tuhle úlohu cestopisy. Odvážný dobrodruh vyrazil na cestu, a pokud se vrátil, sepsal své zážitky z cizích světů, které se nakonec jevily bližší, než jsme si mysleli.

Dnes na Zemi známe každý kámen a dalo by se říct, že roli tajuplných, neprobádaných končin plní o trochu menší útvar – lidský mozek. Objevování krajiny lidské mysli se stalo vášní člověka přelomu tisíciletí a zprávy o lidech, jejichž neuronové sítě nefungují tak, jak by správně měly, oním novým dobrodružstvím.

Kniha Naokiho Higašidy A proto skáču patří přesně do tohoto literárního proudu. Zároveň je netypická ve všech směrech – svým žánrem, stručností i faktem, že autorem globálního bestselleru se stal třináctiletý, těžce postižený hoch. Přesto se nás všech týká víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

Atlas náhod

K západnímu a českému čtenáři se dílo dostává tak trochu šťastnou náhodou. Naoki Higašida se narodil v Japonsku v roce 1992 a od dětství trpí těžkou formou autismu, nedokáže například komunikovat mluvenou řečí. S podporou učitelů se ale naučil vyjadřovat ukazováním na abecední tabulku (dnes zvládá i psát na počítači). Takhle ve třinácti sepsal svou literární prvotinu – odpovídal na položené otázky pedagogů a vysvětloval jim, co cítí, prožívá, jak reaguje na okolní svět nebo proč se chová tak zvláštně.

Kniha složená z osmapadesáti stručných odstavců otázek a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].