Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

#Všichnichcemelajk

#Vypadáteskvěle. #Hebkájakoplyšák. #Sluncehadr. #ZářítejakGigiHadid – ta modelka s babyfacem. Jste krásná jako svoje fotka na Instagramu. A to se právě nosí. Světlo blesku se teď nanáší rovnou na obličej, aby vypadal jako své vlastní selfie – abyste i v realitě dostávali jen samé lajky.

Tento nový trend v nanášení make-upu se nazývá strobing, podle světla stroboskopu. Funguje to jednoduše: na ty části obličeje, které chceme rozzářit, se nanese rozjasňující přípravek. Kosmetický průmysl je připraven, regály jsou plné jasu. Obličej pak dostane zářivý a svěží vzhled. To je ovšem cílem veškeré kosmetiky od pravěku, takže by to samo o sobě nevydalo na překvapení. Ani to, že nový trend vystřídal starý. Předtím se na obličej nanášely tmavé tóny, tvářenky a bronzery, dokreslovaly se neexistující lícní kosti a koketní bradičky. Mnohé celebrity dokázaly na vlastním obličeji rozehrát hru světla a stínu jako Caravaggio. Teď však contouring vystřídal non-touring a strobing; řeklo se, že zář bude stačit. A tak všichni strobují.

Beauty a kosmetické glosátorky, blogerky a novinářky si ovšem všímají jiné věci. Že totiž tenhle make-upový trend pracuje s obličejem stejně jako zkrášlovací filtry v aplikacích na úpravu fotek. Také ony snižují kontrast a přidávají jas. Také ony chtějí uživatelce zajistit followery, lajky a svěžest bez konce. Ve stejné době se ovšem na Instagramu objevují fotografie s označením #nofi lter, bez fi ltru. Znamená to vlastně bez příkras a bez cenzury. Neznámí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].