Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Právo kritizovat

Jakub Charvát
Jakub Charvát

Student dokumentaristiky Jakub Charvát natočil film Rada nad zlato kritizující praktiky finančních poradců z firmy OVB. Společnost tvrdí, že film poškozuje její dobrou pověst, podala na něj žalobu a tlačí na kina, aby film nepromítala. Podle advokáta Petra Šustka má ale větší šanci na vítězství student.

R.: Jaká je možnost, že Charvát soud prohraje?

P. Š.: Při kolizi práva na ochranu osobnosti a práva na svobodu projevu mají soudy tendenci upřednostňovat svobodu projevu. Výjimkou jsou skutečně nepřiměřené excesy nebo případy, kdy se jedná o prokazatelně úmyslnou snahu někoho poškodit.

R.: Na čem bude stavět obžaloba a na čem obhajoba?

P. Š.: Právo vychází z presumpce poctivosti právnické osoby. OVB tedy bude tvrdit, že film poškozuje její pověst, a je na autorovi filmu, aby prokázal, že se nejedná o šíření pomluv. Proti právu na ochranu pověsti stojí svoboda projevu. Kritériem přiměřenosti kritiky je zejména její pravdivý základ. Bude nutné posoudit obsah dokumentu. Zda se jedná o tendenčně sestříhané záběry, zda jsou záběry komentovány a jak. Další otázkou je možný zásah do osobnostních práv jednotlivých osob, které ve filmu vystupují. Jsou tam záběry pořízené skrytě, tedy bez souhlasu dotčených osob. Zde však platí „kde není žalobce, není soudce“ – musely by se bránit jednotlivé osoby, OVB to nemůže udělat za ně. Hodně by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].