Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Jste Melinda, nebo Bill?

Perete? Vaříte? Vytíráte podlahu? Uklízíte po ostatních? Staráte se o nemocné rodiče nebo o děti? Pak jste pravděpodobně rodu ženského. Podle průzkumu OECD i mnoha dalších šetření věnují totiž muži těmto pracím celosvětově o polovinu času méně než ženy. Například Američanky v průměru denně „zaměstnává“ neplacená práce čtyři hodiny, muže asi dvě a půl. Na Blízkém východě vykonávají ženy a dívky všemožnou bezplatnou práci přes pět hodin denně, muži jen asi hodinu. A tento dramatický rozdíl se netýká jen chudších vrstev, jak se ukázalo, když se do tohoto tématu na začátku roku vložila Melinda Gates, která s manželem Billem Gatesem řídí jejich nadaci. Rozepsala se o tom, jak i přes to, že mají oba v zaměstnání srovnatelnou roli, a přes snahu o domácí rovnoprávnost a zapojení dětí, zůstává ona každý večer poslední v kuchyni a ještě něco utírá, čistí, dorovnává.

Doma tomu proto, když jeden už sedí na gauči, otevírá časopis nebo naopak zavírá oči, zatímco ten druhý ještě jde s odpadky či skládá prádlo, teď říkáme Melindin moment – a že jich nemáme málo. V Česku jsou to možná nákupy, uklízení nebo příprava svačin pro děti, jinde je to manuální práce jako sbírání dříví a nošení vody. Dívky vstávají, aby to stihly před školou, zatímco jejich bratři v klidu spí.

Proč to nefér rozdělení v rodině, kromě toho, že jde o čirou bezohlednost, tolik vadí? Čím víc se ženy starají o všechno a všechny kolem, tím méně jsou odpočaté. Jejich muži se mohou v práci lépe soustředit, mají víc času…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].