Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Český bojovník za Islámský stát?

Ve vazbě skončil první Čech, který mířil za džihádisty do Sýrie

Autor: Profimedia, Abaca
Autor: Profimedia, Abaca

Policie podle informací Respektu vyšetřuje případ prvního Čecha, který se - jak tvrdí - chtěl přidat k teroristům Islámského státu. Muž nebyl součástí větší, provázanější skupiny, měl jednat sám za sebe.

Policie ho původně vyšetřovala na svobodě, v dalších výsleších jí však měl sdělit natolik závažné informace o zamýšleném působení v Sýrii, že na něj nechala uvalit vazbu. „O vazbě bylo rozhodnuto nedávno, důvody byla obava z pokračování trestné činnosti a možnost útěku,“ říká místopředsedkyně příslušného soudu Plzeň-jih Simona Kuboušková.

Respekt identitu muže zná, ale kvůli rané fázi vyšetřování a tlaku na rodinu se redakce rozhodla, že ji nezveřejní. K dispozici jsou zatím jen kusé poznatky, policie na věc uvalila informační embargo. Muž byl zadržen letos v lednu v Turecku na jednom z tamních mezinárodních letišť. U sebe měl mít další letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecká strana ho vrátila do Česka, kde začal být vyšetřován.

Muž je stíhán kvůli účasti na organizované zločinecké skupině, konkrétně Islámském státu. Proč se k němu chtěl přidat a co přesně chtěl dělat, není jasné. Veřejně dohádatelných informací o něm není příliš. Na svém twitterovém účtu má pouze jeden odkaz, a to na počítačovou hru. V kolonce sledujících má sedm položek, vesměs jde o arabské informační stanice a kanály.  Stejným uživatelským jménem, které používá na Twitteru, byla v minulosti olajkována videa propagující džihádisty.

Další informace si přečtete v novém Respektu 31/2016.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].