Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Zatím si kníže na mé humoristické služby nestěžoval

S vlastníkem falešného twitterového účtu @schwarzenbergk

Na sociálních sítích lze narazit na falešné účty od mnoha titánů české politiky: od Zemana a Ovčáčka přes Paroubka až po Okamuru. Jeden z nejúspěšnějších ale do téhle „galerie“ úplně nezapadá. Satirický twitterový účet pod jménem Karla Schwarzenberga, který komentuje dění ve sněmovně i za jejími zdmi. „Vyžírám si za pravého Karla lahůdky v podobě urážek a podobných blbostí,“ tvrdí vlastník falešného účtu @schwarzenbergk.

Proč jste vlastně začal?

Na Twitter jsem přišel v roce 2011 a chtěl jsem si zkusit něco, co tu ještě nebylo. Nějaké vtipy ve 140 znacích. A zároveň jsem hledal něco originálního. V té době tu byl jen falešný kardinál Vlk, který mi moc vtipný nepřipadal. Takže díra na trhu i dobrá příležitost.

Na sociálních sítích narazíte na falešné účty od Zemana a Ovčáčka přes Paroubka po Okamuru. Proč jste si vybral politika, který do téhle galerie úplně nezapadá? Znáte se s ním?

Ne, vlastně jsem ho ani nikdy nepotkal. V době, kdy jsem začínal, byl velmi populární, tak jsem se rozhodl právě pro něj. Jde o čistě satirický účet, takže ho nepotřebuji znát osobně. Tweetuji za sebe, sice pod jeho jménem – ale s tím, že každý ví, že to není pravý kníže Karel.

Tak to ale vždycky nebylo…

Je pravda, že úplně ze začátku jsem neuváděl, že jde o falešný účet. Pak jsem si ale přečetl pravidla na Twitteru a začal se bát, že by mě někdo mohl nahlásit, a raději jsem to tam dopsal. Hlavně však přibývali followeři, tak jsem to musel řešit.

Novináři si to občas spletli a prohlášení na falešném účtu vydávali za vyjádření pravého Karla Schwarzenberga. Měl jste radost, že naletěli?

Ani ne. Nezaložil jsem účet, abych mátl novináře, ale pro zábavu. Nicméně pro redaktory to musela být docela prekérní situace.

Jak se k účtu staví sám kníže?

Zatím si nestěžoval. V nějakém rozhovoru říkal, že se mu účet líbí, ale že by na něm mohlo být víc srandy a humoru.

Nemá vám tuhle parodii někdo za zlé?

V tomhle smyslu se mi žádná negativní reakce nevybavuje. Nicméně hlavně v poslední době lidé retweetují dost nenávistných reakcí; evidentně jde o ty, kteří si mě pletou s živým Karlem. Takže za něho vybírám to „nejlepší“, co se na účtu objeví.

Jde o jeden z nejsledovanějších účtů na českém Twitteru. Jak s tím nakládáte?

Každý tweet promýšlím, slabší kusy mažu… Obliba účtu je v tomto ohledu spíše kontraproduktivní, svazuje to; občas když píšu tweet, dostanu se do takové spirály nejistoty, že musím začít znovu. Nemůžu si dovolit napsat nějakou blbost.

Jak na „vtipech“ pracujete?

Snažím se reagovat na aktuální dění. Když se stane něco, co má nějaký vtipný potenciál, tak si to nechám projít hlavou – a když mě napadne něco na první dobrou, mám vyhráno. Někdy samozřejmě nenapadne, tak to zkouším vysedět; a když ani to ne, jdu od toho. O českou politiku se už několik let zajímám, taky se snažím mít obecný rozhled a orientovat se v české i světové historii. No a pak dělám svou oblíbenou disciplínu – on-line reportáže. Buď ze sněmovny, kdy sleduji přenosy v televizi, nebo z nějaké velké události. Napadá mě návštěva čínského prezidenta.

Nemáte chuť parodovat i jiné české politiky?

Ne, nač tříštit síly. Prostřednictvím tohoto účtu si můžu dělat srandu z čehokoli – od českých i světových politiků přes všechny možné události po objev vody na Marsu. Navíc většina politiků umí skvěle parodovat sama sebe.

Máte nějakého oblíbeného politika?

Jako že bych někomu opravdu fandil? Možná ministr Bělobrádek. A oblíbeného v tom smyslu, že se těším, s čím zase vyleze? Těch by bylo víc, napadá mě Hašek. A ve sněmovně miluju Laudáta.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].