Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Krnáčová promluvila

Pražská primátorka má plán. Ale proč jen jeden?

Politika je nevděčná práce, proto se politici snaží zanechat nějaký výrazný dojem, aby na ně po celé té dřině zůstala nějaká vzpomínka spojená s úspěchem. Občas se tomu pateticky říká pracovat na svém odkazu. Na jakém odkazu pracuje pražská primátorka Adriana Krnáčová? Minulý týden něco naznačil. Prohlásila, že je třeba pražský magistrát přestěhovat do nové, lepší budovy, kterou si město postaví v pohodlí mimo Staré Město. Panuje vážná obava, že nic výraznějšího už Krnáčová nevymyslí.

Pár otázek

Stěhování je provozní věc, která by za normálních okolností měla zajímat jen Pražany. Magistrát sídlí v několika budovách a v té největší mu vyprší za dvanáct let nájemní smlouva. Nároky na administrativu rostou a do komfortu občanů se vyplatí investovat. Problém je jinde.

Nároky na život ve velkých městech a s tím spojená komunální politika se v posledních letech dramaticky vyvíjí. Víří kolem ní spousta zajímavých nápadů, města se vzájemně inspirují, investují do komunikace s občany, do propagace vlastních úspěchů. Praha by měla dělat to samé a snažit se vynikat i něčím jiným než největší koncentrací esteticky poskládaného starého kamení, jak by řekl cynik. Poloha v kopcích a úzké ulice historického centra vyžadují víc úsilí a peněz, také ale nabízí možnosti. Využívá jich město? Skoro to není poznat.

Mohlo by to být ve zklidnění veřejného prostoru, službách, oživení břehů Vltavy nebo sídlišť, vytváření nových prostorů pro chodce a kola, zbavování se pověsti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].